Родители изразиха своята подкрепа спрямо учителката от ОУ „Васил Петлешков”, която проверяваше учениците за униформи. С TrafficNews се свързаха родители, които подкрепят контролните действия, за които до медията ни сигнализира родител, твърдящ че не е допускала до училището децата, които са без униформа.

Преди дни той сигнализира, че е оставял дъщеря си на училище, когато е видял група струпани деца, а до тях учителка, която ги проверява дали са облечени с униформи. Разказва, че това се е случвало, докато температурите са били изключително ниски, а тя е карала децата да се събличат, като това е разтроило част от тях.

Тогава медията ни разговаря със зам.-директора на училището Петя Михайлова- Чангалова, която отрече категорично децата да са били събличани и държани на студа. Тя добави, че родителите са запознати с правилника на училището, в който изрично е посочено, че децата трябва да бъдат облечени с униформа. Тя отрече да връщат на входа децата, които не са с униформа. Посочи още, че в случай, че родителите имат притеснения – от ръководството са насреща за диалог.

След материалът ни по темата много родители изразиха подкрепата си към учителката в коментари, като се и свързаха с медията ни, за да споделят, че в оказването на контрол няма нищо нередно, а дори е похвално, тъй като го прави с възпитателна цел. 

Публикуваме и част от мненията, които бяха споделени на страницата ни, както и до редакционната ни поща:

„Навсякъде има правила, които трябва да се спазват! Как така ще излагат цяло училище, че следи за спазването на правила. Моите деца ходят с униформа. Как да им обясня защо останалите носят каквото си искат, а те трябва да са с униформа? Заради тези абсурди всяко следващо поколение ще е по-зле от предходното! И не ми говорете за бедност, защото точно униформите спестяват пари за дрехи, ако не са те, голи ли ще ги пускате? Точно чрез униформите се скрива финансовото състояние на децата и от там комплексите на нямащите! Няма ли да им купувате дрехи? Заради подобно поведение на родители институциите не са способни да вършат работата си и да възпитават правилно идните поколения!”

„Има правилник, който задължава учениците да носят униформи. Но има и родители, които не го спазват. И така учат децата си как се спазват правила в България. И се вдига вой, когато някой започне да следи за спазването на правилата”

„Всички искат закони, но друг да ги спазва! Едно изключение води до друго изключение.Днес не спазваш правилника в училище и ревеш в медиите, срещу него. Утре паркираш на натоварен булевард, защото си “Само за малко…”, а някой ден караш с 200 км/ч в града, защото бързаш. Правилата са, за да се спазват, а въпросът е принципен!”

 „И да не е умрял някой лигльо, като е свалил горната си дреха за 5 секунди? Днешните деца нямат елементарно възпитание и уважение към по-възрастните. Облечени са непристойно, нагли са и няма никаква дисциплина. Нас ни връщаха, ако нямахме емблема на униформата, а сега са под всякаква критика”

„Браво на тази учителка. Надявам се да получи подкрепа както от училищния директор, така и от общността. Приличният външен вид в училище трябва да важи за всички, в т.ч. и за учителите. Всеки, който въведе ред в тая вакханалия ще свърши добро дело”.

Въпреки това мнение изразиха и родители, които продължават да смятат действията на учителката за унизителни спрямо децата, като заради разногласието на родителите ръководството на ОУ „Васил Петлешков“ ще търси общо съгласие между педагози и родители по какъв начин да се извършва занапред контролът дали в училище се носят униформи. Ще бъде обсъден и въпросът по повод качеството и цената на униформите.

В пловдивско училище: Учителка не допуска ученици до школото заради липса на униформаПреподавателката е карала децата да се събличат в двора на училището, твърди родител