Родители въстанаха срещу „правила” на пловдивско училище , като твърдят, че децата им са ограничени да носят само един тип долнища, които не са част от задължителната им униформа. Родители се свързаха с TrafficNews, за да разкажат за ситуацията от тяхната гледна точка.

Те обясниха, че учениците  от СУ „Св. Паисий Хилендарски” в Пловдив имат задължителна униформа, състояща се от риза и блуза с логото на училището.  В сигнала обаче се описва , че ръководството на въпросното школо не позволява учениците да посещават заведението със светли дънки, панталони с джобове, широки долнища, както и спортни екипи. Според тях това е неприемливо ограничение, защото децата нямат цялостно задължително облекло.

По думите им учещите трябва да посещават учебното заведение единствено с тъмни или черни дънки по тялото. Другият проблем, посочен в становището на родителите е, че децата нямат подходящо място, където да се преобличат със спортните си екипи за часа по физическо възпитание и спорт, предвид това, че не им се позволява носенето на спортни долнища през другите учебни часове.

Не им се позволява да носят спортни долнища, а преди час по физическо няма къде да се преобличат. Връщат децата със светли дънки и може да се носят само черни. На учениците това не им е приятно”, категоричен е родител на ученик от училището.

Настойниците недоумяват на каква база точно се определя широчината на панталоните и каква е причината да се позволява само с тъмни дънки.  Друг разказ на майка също постъпи до медията ни, тя отново описа ситуацията и заяви, че някои деца с наднормено тегло  изживяват ситуацията тежко и се чувстват изключително  неудобно, че трябва да носят тесни дънки. Тук възниква и казусът, че някои от семействата може да няма финансовата възможност за закупуване на долнища по изисквания и това също може да породи недоволство у родителите .

Медията ни се свърза с директора на СУ „Св. Паисий Хилендарски” д-р Ирена Душкова, която не пожела да коментира по-конкретно темата.  Тя заяви, че това не отговаря на истината и за нея е „неуважително медия да се занимава с долнище”.

„Децата ни са достатъчно интелигентни,  с правилно отношение към изискванията в правилника ни , посоченото не отговаря на исканията," заяви Душкова.

На въпрос от страна на наш репортер,  дали в задължителната  униформа има включено и долнище, д-р Душкова:

„В правилника е посочено, както трябва, децата си знаят.  Ако е имало единични случаи ние сме ги коментирали с родители”.

Тя отрече твърденията, че учениците няма къде да се преобличат  за спортни дейности, тъй като има две съблекални във физкултурния им салон.

TrafficNews отправи официално запитване до РУО-Пловдив, относно темата и правилника на учебното заведение. Всяко едно такова разполага с правилник за вътрешния ред, с който родителите трябва да бъдат съгласни и да поставят подписите си. Друг е въпросът дали те имат вкарвани допълнителни изисквания за облеклото и дали настойниците са били съгласни с тях.

Директорът на СУ „Св. Паисий Хилендарски” не откликна и на това да ни запознае с въпросния правилник на школото. 

Медията ни ще продължи да следи случая, тъй като смята, че решаването на подобен тип казуси е ключът към добра образователна среда за учениците. Разбира се, от решаващо значение е всички участници в този процес - учители, ръководители и родители - да работят заедно към тази крайна цел.

Припомняме, че подобен казус имаше и в друго училище Пловдив - ОУ "Васил Петлешков". 

В пловдивско училище: Учителка не допуска ученици до школото заради липса на униформаПреподавателката е карала децата да се събличат в двора на училището, твърди родител