Заради периода с високи дневни температури директорът на РИОСВ – Пловдив Ивайло Йотков е изпратил писмени предписания на кметовете на Пловдив, Асеновград и Карлово за засилване на противопожарните мерки в регионалните депа за битови отпадъци, разположени на територията на общините.

От градоначалниците, в качеството им на собственици, е изискано да спазват стриктно мерките, условията и правилата за пожарна безопасност, разписани в издадените им комплексни разрешителни по реда на Закона за опазване на околната среда и изискванията, определени в наредбите към Закона за управление на отпадъците и Плановете за експлоатация.

За да може да се гарантира нормалното функциониране на депата за твърди битови отпадъци, на кметовете е предписано да засилят контрола по наблюдение на депата и прилежащите територии, да се подсигурят достатъчно количество земни маси и непосредствено след приключване на депонирането на отпадъци в края на работния ден да се осъществява запръстяване. Сред задължителните препоръки на екоинспекцията, целящи намаляване риска от възникване на аварийни ситуации, са производствените отпадъчни води, които се събират в ретензионните басейни да се използват регулярно за оросяване на отпадъците, както и да се следи стриктно спазването на забраната за тютюнопушене и огневи работи на територията на съоръженията.

При евентуално възникване на пожар незабавно трябва да бъдат уведомени компетентните структури на ПБЗН, телефон 112 и РИОСВ - Пловдив.