Ремонтът на Хуманитарната гимназия в Пловдив върви към своя край. Дейностите по реставрация на сградата паметник на културата започнаха миналото лято и вече са навлезли в последния си етап. Строителна бригада от 15 човека работи по външната реставрация на училището, информират от район „Централен“. Работниците подменят покривната конструкция в компрометираните ѝ участъци, спазвайки проекта одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерството на културата.

Припомняме, че фирмата изпълнител „ВДХ“ АД, която спечели обществената поръчка, извършава основен ремонт, консервация и реставрация на фасадата. Включени са и мерки за енергийна ефективност и благоустрояване на дворното пространство. Проектът бе дългоочакван за пловдивчани, тъй като в последните десетилетия първата българска гимназия, основана на 1 септември 1850 г. от Найден Геров, се рушеше.

Въпреки високите температури през деня 1/3 от дървените греди по цялата 2000 кв. м площ вече са подменени. Цялата дървесина се импрегнира с препарати против гниене и пожар. След монтирането работниците поставят и предпазно подпокривно фолио. Възстановяват се и комините, подменя се и металната обшивка. Строителите ще приключат работата по покрива преди началото на новата учебна година през септември“, казват от местната администрация.

На място проверка е извършена от членове на комисии по култура и образование в 50-то НС, които са пряко свързани с реставрацията – проф. Даниела Дженева. Тя потвърди, че заедно с колегите си Георги Георгиев и Деница Николова работи активно по осигуряването на необходимите средства за довършване на реставрацията.

Ремонтът на 140-годишната сграда паметник на културата започна през 2023 година като последователно подменихме дограмата и възстановихме фасадата. За цялостното довършване и довеждането до нормални и съвременни условия за обучение на нашите деца е необходимо още извършването на вътрешна реставрация и нови санитарни възли“, коментира кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, който ежедневно следи работата по обекта.

Галерия: