Разходки, скара, пикник сред природата и събиране на слънчеви лъчи, а по-късно упражняване на право на вот. Това е положението в следобедните часове по време на изборния ден в Пловдив.

Докато  урните остават полупразни, много от гражданите предпочитат да се разходят по Гребната база и в парковете на града. Снимките показват как десетки пловдивчани и гости на града се наслаждават на слънчевото време, ходейки, карайки велосипеди и просто релаксирайки сред природата, вместо да гласуват.

Докато избирателната активност остава ниска, Гребната база привлича семейства и приятели, които се възползват от топлото време. Очевидно много пловдивчани избират времето сред природата пред ангажимента да упражнят своя вот.

Голяма част от хората споделят, че вече са гласували и могат спокойно да се отдадат на слънчевия неделен следобед, други не бързат и ще го сторят по-късно. Не са малко и тези, които казват, че са се изморили от избори.

В пловдивските паркове картината е същата – вместо пред изборните секции, хората се събират на зелено, сред дървета и алеи. Цар-Симеоновата градина, Розариума, Лаута и други популярни паркове също гъмжат от деца и семейства, наслаждаващи се на почивката и слънчевия есенен ден. Пейките са заети, детските площадки - пълни, а около шадраваните и езерата се виждат много посетители, които се разхождат или почиват на открито.

„Към момента все още се наслаждаваме на хубавото време и почивния ден. По-късно ще отидем и до урните, за да упражним правото си на глас. Задължително гласуваме всеки път и този път няма да пропуснем”, разказа млада майка, избрала парк „Розариум” за релакс.

Припомняме, че малко преди обяд репортерска проверка показа, че и по Центъра на Пловдив кипи живот. И към момента кафенетата там са пълни, магазините – също. В Капана свободни места почти няма. Заети са и пейките около заведенията за бързо хранене. Хората предпочетоха да се насладят на топлите слънчеви лъчи и "Цар-Симеоновата градина". Тепетата също са препълнени от хора, избрали да се насладят на хубавото време.

Изглежда, че топлото време привлича пловдивчани повече от изборните секции. За мнозина уикендът е шанс за почивка сред природата, вместо за гласуване – тенденция, която видимо се отразява и на избирателната активност в града.

Към 16 часа избирателната активност в Пловдив-град е малко по-висока, отколкото в областта, съобщиха от ЦИК.

Избирателната активност на изборите е 24,61% за Пловдив – град. От общо 303 798 гласоподаватели, своя вот са дали – 74 768  души. Най-висока е в район „Централен“ – 27.75%, следван от „Западен“ – 26.16%, а най-ниска е  район „Източен“ – 19.51%. В останалите e: „Северен“ – 24.96%, „Южен“ – 24.35%, „Тракия“ – 24.13%.

В Пловдив-област избирателната активност е по-ниска към този час  – 21.96%.

Най-висок остава процентът на гласувалите в Община Брезово – 30.18%, следвана от Асеновград с 26.41% и Лъки  - 26.39 %, а най-нисък е в Община Раковски – 12.65%.

Галерия: