Няма количества от радиоактивния материал америций, които да са били продадени на черния пазар. Това стана ясно от разследването на случая. Всички метални плочки са иззети и обезопасени. Предстои съдът да гледа мерките на двамата задържани мъже.

Атанас Илков потвърди, че 1 килограм е общото количество на иззетото опасно вещество, което беше открито при акцията на МВР, ДАНС и прокуратурата. По думите на вътрешния министър нито една от радиоактивните пластини не е продадена, защото акцията е осуетила намерението на групата преди да пристъпи към търговията с опасното вещество. Той също потвърди, че цената на една плочка е 5000 евро, пише Нова. 

Освен за целите на индустрията веществото се използва и за направата на така наречената "мръсна бомба".

„В момента, в който ние получихме информация, че те притежават и съхраняват такова опасно вещество, бяха непрекъснато под наш контрол. Нямаше как да допуснем част от това количество, което задържахме да бъде изнесено и да бъде реализирано някъде в друга посока”, каза Атанас Илков. 

„С всички действия, които бяха извършени по претърсването и изземването, не се установиха допълнителни количества, а и самите те казаха, че това е количеството, което сме задържали. Знаете, че това е вещество, което застрашава живота и здравето на гражданите и на колегите, които съумяха много професионално да подходят”, добави той.