Община Пловдив обяви търгове за три от своите спортни обекти съобразно Закона за спорта. Със своя заповед кметът Костадин Димитров е дал старт на процедурите за стадион „Работнически”, където е базата на Спартак Пловдив, тенис кортовете на Бунарджика, както и залата по фехтовка в район „Западен”.

Най-внушителната е процедура е за спортните игрища в район „Южен”.  В момента там се помещава тренировъчния комплекс на „гладиаторите”, а преди това бе на ФК „Векта”. Площта на стадиона е над 57 000 кв.м, като има сграда и от 329 кв.м.

Според процедурата по Закона за спорта – такъв тип обекти се дават за минимум от 5 ст./кв.м открита площ и 15 ст./кв.м – закрита.

Общата цена, от която ще започне търга е 2838 лева без ДДС на месец, а за игрищата и 20 лева за закритата площ. Депозитът за участие е 10 000 лева. 

Другият обект са тенис кортовете в подножието на Хълма на Освободителите. Двата корта плюс сградата на терена са с начална цена от 200 лева, а депозитът е 500 лева.  Самият имот е над 2100 кв.м, а  сградата  - 112 кв.м.

Третият спортен обект е залата по фехтовката в район „Западен” с площ от 931 кв.м. Според закона за спорта началната тръжна цена 0,15 ст. на квадратен метър, или 139 лева на месец, като депозитът е отново 500 лева.

Според Закона за спорта за тези обекти могат да кандидатстват единствено активни спортни клубове. При определянето на победител  не само цената е определяща. Тя съставлява 70% от общата оценка, а другите 30% възможност за развитие на спортната дейност и постигане на резултати. Сред тях са възможностите за достъп до обекта, организиране на спортни мероприятия, както и постигнатите резултати от спортистите на дадения клуб.