Д-р Венцислав Николов, който е един от лекарите, обвинен в източване на НЗОК, признал вината си относно престъплението и разказал схемата пред разследващите и им съдействал . Това стана ясно на днешното заседание пред Пловдивския районен съд, където се гледаха мерките им за неотклонение, след изтичане на 72-часовия им арест.

Д-р Николов и д-р Атанас Джамбазов заедно с д-р Илияна Драганова бяха задържани като част от схемата, по която други двама медици към момента са в ареста. Изяснено е, че те са лекували в четири села, а двама от тях са практикували и професията в пловдивския квартал "Изгрев".

Медиците са с повдигнати обвинения за източване на Здравната каса, като от прокуратурата поискаха постоянно им задържане „под стража. На днешното дело прокурор Димитър Костов заяви, че е налице съучастническа дейност, която е доказана. Има множество доказателства от разпитани свидетели и иззети мобилни устройства. По думите на държавното обвинение,  цялата схема е разкрита и от разпитите на обвиняемия Николов. Костов посочи, че съществува опасност двамата обвиняеми да извършат престъпление,защото по делото предстоят множество разпити на други свидетели, които са пациенти на докторите. Така според  прокурора има опасност те да бъдат наговаряни от двамата задържани, за да дават фалшиви показания.

Защитата на Николов адвокат Светлана Званчева категорично заяви, че не може да се съгласи с казаното от прокуратурата и поиска по-лека мярка за своя клиент. Тя каза пред съда,  че реална опасност от извършване на друго престъпление не съществува, защото д-р Николов е дал подробни обяснения за всичко, като те се подкрепят от доказателствените материали. По думите на Званчева същият изцяло е признал вината си и е разказал механизма и начина на извършване на деянието, като е съдействал на разследващите, за да се разкрие истината.  Според юриста няма опасност подзащитният й да извърши друго престъпление или да се укрие, тъй като е дал доброволно обяснения.

Защитата на другия обвиняем Атанас Джамбазов адвокат Йордан Давчев също пожела по-лека мярка за доктора, като заяви, че двамата задържани имат значително по- малко участие в престъплението, отколкото е посочено в постановлението. Според него са сложили на куп всички лица, като голяма част не са били пациенти на доверителя му.

След като изслуша всички страни по делото, съдията наложи по-лека мярка на д-р Атанас Джамбазов. Той ще излезе от ареста под гаранция в размер на 4000 лв. Районният съд обаче остави Д-р Николов под стража, защото има второ обвинение срешу него- за склоняване към лъжесвидетелстване на двама души.  Адвокат Светлана Званчева заяви, че ще обжалва решението пред Апелативен съд Пловдив.

Трима пловдивски лекари, източвали Здравната каса, лекували четири села и ИзгревСпрямо д-р Николов и д-р Драганова е повдигнато обвинение за това, че подбуждали към лъжесвидетелстване

На 10 юли 2024 г. по същото дело като обвиняеми бяха привлечени други двама лекари - Найден Пъджев, управител на Медицински център за физиотерапия и Веселин Станчев, общопрактикуващ лекар. Спрямо тях е взета от съда мярка за неотклонение „задържане под стража“. В резултат на събрани нови доказателства е установено, че при извършване на деянието привлечените като обвиняеми са вече и Николов, Джамбазов и Драганова. Те са действали в съучастие и като помагачи.

По информация на медията ни и тримата са общопрактикуващи лекари и са контактували по телефона, като са разменяли списъци с пациенти и са им пускали направления за фективни прегледи. Д-р Велислав Николов е практикувал професията в Хисаря, село Браниполе и Пловдив.  д-р Атанас Джамбазов е лекувал в селата Конуш, и Избегли, което е асеновградско село. Другата обвиняема д-р Илияна Драганова е била в практиката на Джамбазов, чийто електронен подпис е използвала.  Двамата са работили и в Изгрев, като пациентите им са били изключително много и са надскачали 2000 хиляди.

Спрямо Николов и Джамбазов е повдигнато обвинение за това, че за времето от 01.01.2023  г. до 30.05.2024  г., чрез използване на квалифициран електронен подпис, са представени пред Националната здравноосигурителна каса  157 броя електронни отчета до РЗОК Пловдив, за проведени медицински прегледи и процедури по физиотерапия, които не са били осъществени. По този начин Пъджев е получил от бюджета на НЗОК сума в общ размер на над 80 000 лева, представляващи пари, изплатени за прегледи и направления за проведени процедури по физиотерапия в медицинския център, които не са били осъществени.

Спрямо Николов и Драганова е повдигнато обвинение за това, че на 20.07.2024 г. и на 21.07.2024 г. са подбуждали към лъжесвидетелстване, като са искали от свидетели съзнателно да потвърдят пред разследващ полицай, че са ползвали медицински услуги и са посещавали център по физиотерапия без това да се е случвало. Мъжът е извършил това спрямо двама свидетели, а жената е извършила това спрямо един свидетел.

До момента по досъдебното производство е установено е, че за периода от 1 януари 2023 г. до 30 май 2024 г. общо над 150 пациенти са били преглеждани фиктивно и са им били извършвани фиктивно процедури по физиотерапия, за което  НЗОК е платила на медицински център.  

Схемата за документната измама е разкрита от разследващ екип от полицаи от отдел „Икономическа полиция“ при ОД на МВР-Пловдив под надзора на Районна прокуратура-Пловдив.

Жена е разкрила измамата на пловдивските лекари! По документи ходила на физиотерапия, на практика - не

Повдигнаха обвинение на още трима пловдивски лекари за източване на Здравната касаНЗОК е ощетена с над 80 000 лева чрез фиктивни прегледи