Жители на "Тракия" се оплакаха от активност на проповедници, които от няколко дни работят на територията на "Ротари парк" в квартала. Точно на Великден те разпънали там голяма бяла шатра и започнали да провеждат служби, да раздават брошури и да разговарят с хората, които са в парка. Особено притеснени са родители на деца от училището в съседство, които смятат, че религиозните проповеди и агитации са дело на секта. 

Репортер на TrafficNews провери ситуацията на място. 

Това е секта! Една майка  се обади на полиция, досега униформените бяха тук, но обитателите на сектата им показаха разрешително,  че имат право да са в парка. За нас не е нормално да се дава разрешение на религиозни служби тук , в парка. Тук има училище, детски площадки,  децата си играят, любопитни са, това е недопустимо”, разказа възмутен родител.

Не знам точно какво е, но ми е много интересно , пеят някакви песни и дойдоха до мен да ме питат дали вярвам в Бог. Малко е плашещо”, сподели друг родител.

Под шатрата се събират хора от всякакви възрасти, от пенсионери до майки с колички, видя репортерът на TrafficNews. От там разказаха, че това не е секта, а място за поклонение на Бог. Пеят се песни, пускат си музика и се молят за хора, които не са в добро здравословно състояние.

”Всеки преживява нещо, един вид тук човек може да дойде да преживее Господ . Всеки си има и мнение за нещата, ако попитам какво значи секта, реално няма и да знаят и значението на думата. Ние си имаме разрешение от общината и няма нищо нередно в това тук. Аз съм човек, който е преживял Господ. От престъпник той ме обърна в човек, който обича хората, така че смятам, че това е нещо добро за обществото”, заяви млад мъж от въпросната сбирка.

Според него е нормално майките в парка да се притесняват, защото "има много сектанти и хора, които се представят за добри, но всъщност не са. Той твърди, че не раздават брошури, а нови завети, които не са давани на деца".

Справка в полицията установи, че в Пето РПУ действително има получени няколко сигнала от граждани. Паркът е бил посетен от полицейски патрул. Униформените са установили, че хората, които проповядват в парка са от религиозното движение "Жива вяра". Те имат издадено разрешително от община Пловдив, което им дава право да провеждат събитие с културно - образователна  програма с християнска насоченост за периода 27 април - 31 май, от сряда до петък.  Полицаите не са констатирали нарушения. 

В официалния си сайт последователите на "Жива вяра" определят себе си като " християни, които избират да живеят свободни от страх и манипулация. Ние сме хора, които искат най-доброто за всички. Вместо да се съобразяваме с обстоятелствата, решихме да носим промяна в тях. Правим това благодарение на тайната, която ни беше разкрита и желаем да я разкрием на други, тайната, която носи победоносен живот." Целта им е да общуват с всички и да им помогнат да осъществят пълния си потенциал. 

Във фейсбук страницата на движението, негови последователи разказва са видения, откровения и чудотворни изцеления от тежки заболявания като рак, шизофрения, кучешка тения, инсулт и др.