Районната прокуратура в Пловдив ще поиска днес от съда да остави в ареста траурния агент Николай Амбарев, извършвал фалшиви кремации. До момента са установени два случая, в които на близките на покойници са предоставяни урни с прах, но всъщност телата на починалите все още били в хладилна камера. Той взел от роднините по малко над 800 лв. Обвинението срещу него е за измама, наказанието за което е от 1 до 6 години затвор,  съобщи пред БТВ зам.-районният прокурор Пламен Пантов. 

"В Шесто районно е получен сигнал, че тела стоят необичайно дълго в хладилна камера", обясни зам.-директорът на полицията Николай Кирков, но отказа да уточни кой е сезирал органите на реда. Камерата била собственост на друга фирма. Кирков добави, че много близки на починали наскоро хора се притесняват дали не се е случило същото и с тях и търсят информация в Районното.  Все още не е установено какво е имало в урните, които са получили роднините на двамата покойници. Задържаният траурен агент се е възползвал от правото си да не дава обяснения. 

Вчера в един от офисите на погребалната агенция, в складово помещение, е бил открит домашен фризер със замразено куче. Както съобщихме, Амбарев е извършвал и кремация на животни, като е рекламирал тази си дейност. Обещавал е кремация на кучета, като е лъгал хората, че ги кара в София в крематориума и после им давал запечатана урна. За услугата собствениците на животните плащали по 600 лева.

Амбарев беше арестуван в понеделник, като по информация на TrafficNews сигнал е бил подаден от измамени опечалени. Те твърдят, че са платили на погребалния агент, за да бъде извършена кремация на близките им покойници. След това от погребалното бюро им предоставяли „временна” урна с прах, без документ, като им се казвало, че „истинската” урна ще им бъде дадена след време. Оказало се обаче, че фактическо изгаряне на труповете не се е случвало, а починалите все още се намирали в хладнилни камери. Имало случаи трупове да „отлежават” по два месеца в хладилните камери.

Арестуваха погребален агент от Пловдив след сигнал за фалшиви кремацииВ офиса на агенцията му се извършва обиск

Замразено куче открито във фризер в погребалната агенция на АмбаревПрокуратурата го задържа за 72 часа, ще иска постоянното му задържане