Призвание, любов и себеотдаване към професията. С тези три думи може да се опише работата на един от най-дейните пожарникари в Пловдив – главен инспектор Димитър Бришимов. Пример за младите, водач на екипите в най-тежките произшествия, той е носител на множество награди за приноса си към службата.

Преди ден, навръх празника на огнеборците, той бе отличен за отдадената му работа от Министъра на вътрешните работа. Това стана ясно на церемония в двора на Първа пожарна в града под тепетата, където с венци и цветя бяха почетени загиналите огнеборци.

8 загинали при пожари в Пловдив от началото на годината и хиляди декари опожарена гораНад 4500 произшествия имаме от началото на годината, заяви ст.комисар Васил Димов

От 30 години води борба с огъня. Буквално! Удовлетворен е, когато няма жертви и пожарът е причинил най-малко щети. Случвало се е да не се прибира с дни в дома си, но през това време нито един човешки живот не е отнет или застрашен.

Гл.инспектор Бришимов е на всеки един тежък пожар. Той бе и сред първите пристигнали по време на стихията в Подбалкана.

„Пожарните започваха от съседни региони. Имахме подозрения и очаквания как ще се развият, какво ще видим на място.За съжаление очакванията ни се оправдаваха. Голямо предизвикателство бяха летните пожари, особено тези Михилци, Хисаря, Калояново, Карлово. Не бяхме изненадани, бяхме от части подготвени. Нашите екипи бяха на съседните региони, за да помагаме на колегите”, разказа Бришимов.

 Редом в момчетата от службите е гасил и двата последователни пожара в Царацово и Цалапица. По време на първия дори пострада – пластмаса е попаднала в лицето му. Въпреки това , след лекарска намеса, отново  е бил на терен.

„ Изпращам един много тежък летен сезон. Но съм удовлетворен, че успяхме да се справим с всички предизвикателства, които срещнахме. Горд съм , че състава е в състояние, в което може да осигури безопасността на хората. Радостен съм и доволен, че не загубихме нито един колега”, разказа пред наш репортер гл.инспектор Бришимов.

До момента 8 са загинали и 23 ранени при пожари в Пловдив и областта. Сред ранените са и огнеборци, които са се впуснали в различни произшествия от началото на 2024 година. Сред тях бе и главен инспектор Димитър Бришимов.

„Това е рискът на професията, случват се и такива неща. Бързо обаче се възстанових и отново бяха на терен. Благодарение на взаимодействието между институциите, добрата работа в екип, всяка едно препятствие се преодолява”, коментира Бришимов инцидента, който претърпя при пожара в цеха за пластмаса в Царацово. Той бе един от първите, пристигнали намясто и който часове наред ръководеше операцията по гасене на огъня.

Веднага след този инцидент настъпи още едно бедствие- запали се сметището в Цалапица. И ако подобен пожар се овладява и напълно потушава за седмица, то благодарение на адекватните действия на огнеборците, инцидентът приключи за по малко от 3 дни.

Това обаче е коствало три безсънни нощи на главния инспектор.

„Три дни не съм се прибирал. Това бяха повече от 70 часа на терен. Първо избухна пожара в цеха за пластмаса, след което се съедини с този в Цалапица.  Но това е нормално за нашата професия. Това са важни моменти, при които не могат и за миг да се прекъснат действията. Не може да се губи време в смяна на ръководството, защото това крие риск”, заяви Бришимов.

За мнозина той е пример за младите, не само като техен ръководител, но и като потомствен огнеборец.  Професията пожарникар е в кръвта му, неговият дядо е бил огнеборец. В редиците на РПБЗН е и неговия брат.

„ Дядо ми е бил пожарникар в Асеновград. Целият ми живот е преминал в тази професия, аз съм сраснал с нея. Всичко хубаво в живота съм го получил, докато съм бил пожарникар. Не се представям в друга светлина”, усмихва се главният инспектор.

Той е пример за бъдещото поколение пожарникари със своя принос и всеотдайност. Димитър Бришимов е обнадежден, че все повече млади хора искат да тръгнат по стъпките на огнеборците и да са следващите герои.

„Има желаещи, които усещат това призвание да упражняват професията. Изискването на обществото за безопасност  са по-високи и съответно към нас стават по-високи. Трябва да се преструктурират службите, да се повиши състава. Ние реагираме не само на пожари, а и на други бедствия, които заемат голям дял от произшествията”, каза Бришимов.

Изминалите 7 дни бяха посветени на всички огнеборци. С редица инициативи, демонстрации и официални мероприятия, бе отбелязана „Седмицата на пожарната безопасност” под тепетата.

Напълно потушен е пожарът край Царацово! Това е третият инцидент в цеха за 10 годиниНяма замърсяване на въздуха в района, движението е възстановено

Продължава гасенето на пожара край Цалапица, след 9 часа се очаква пикът на замърсяване на въздухаПревантивните мерки на РЗИ остават в сила и днес