Затлъстяването е новата глобална пандемия. Този проблем засяга милиони хора по света, а броят им продължава да се увеличава. Според последни проучвания повече от половината от населението на Европа (50,6%) е с наднормено тегло. В България този процент е дори по-висок – 52,9%. Тук всеки трети възрастен и всяко пето дете са с нездравословно тегло.

Това води до нова тенденция – компаниите, които създават решения срещу затлъстяването, да променят баланса на икономическия свят. „Само допреди месеци една датска компания, разработваща продукт срещу затлъстяване, бе с най-висока пазарна капитализация в Европа. Очакванията са, че в следващото десетилетие този тип компании ще изпреварят технологични гиганти като „Мета“, казва проф. Милен Георгиев от Центъра по растителна и системна биология и биотехнология (ЦРСББ) в Пловдив. Именно в този контекст ръководеният от него екип в отдел „Растителна клетъчна биотехнология“ се подготвя да подаде патент за иновативен продукт – хранителна добавка, която цели да помогне в битката с наднорменото тегло.

„Затлъстяването е пандемия и трябва да се вземат мерки – сега. Ние се опитваме да намерим решения, използвайки растителни съединения с доказан биологичен ефект“, обяснява той. Разработката е резултат от широк скрининг на ядливи и лечебни растения, ферментирали продукти и традиционни български храни.

Наред с тази ключова разработка, екипът на ЦРСББ-Пловдив е на крачка от патент и на още един продукт – изцяло натурален, създаден на основата на специфичен български мед. „В опит да разберем какво е довело до това преди около столетие на Балканите да има толкова много столетници, проучихме десетки различни храни, включително млечно-кисели продукти и медове. Само един конкретен вид български мед показа уникално въздействие – удължаване на продължителността на живота с около 30% при модели, които използваме в лабораторията“, разказва проф. Георгиев.

Мотивиран от данните, екипът прави следваща стъпка: премахване на захарите от меда, за да стане безопасен дори за хора с метаболитни заболявания. „Медът съдържа много фруктоза, което може да натовари черния дроб. Затова ние решихме да направим крачка напред – премахнахме захарите, а активността на продукта се запази“, обяснява той. И в този случай се очаква до края на лятото да бъде подадена патентна заявка. Едва след това учените ще могат да обявят пред обществеността кой точно е медът с изключителни свойства.

Проф. Милен Георгиев пред TrafficNews: Скоро ще патентоваме природен продукт за дълголетиеУчени от цял свят пристигат в България за международна конференция, където ще обменят опит за създаването на природни лекарства и хранителни добавки

Третото направление на изследванията в Центъра е свързано със стареенето, сподели проф. Георгиев. „Работим по създаването на крем с антистареещо действие. Всички изводи досега се базират на наблюдения върху кожни клетки. Съвсем скоро ще започнем клинично проучване с доброволци – вече имаме одобрение от регулаторните органи и достатъчно участници“, споделя проф. Георгиев.

„Преди десет години се върнах в България след дългосрочна специализация в Холандия. Около една трета от времето си бях прекарал в Западна Европа – най-вече в Холандия и Германия. И другите създатели на Центъра имаха кариери в чужбина. Аз лично бях изправен пред избора дали да остана в Нидерландия или да се върна тук. Точно тогава решихме да създадем ЦРСББ в Пловдив, и това, което ни мотивира, беше убеждението, че хората на Запад не са нито по-работливи, нито по-идейни от нас – просто разполагат с условия да правят наука“, разказва още ръководителят на отдел „Растителна и клетъчна биотехнология“ в ЦРСББ-Пловдив.

Десет години по-късно центърът представлява високотехнологична платформа с инвестиции над 90 милиона лева и апаратура от последно поколение. „Имаме всичко – техника, знания, и най-важното – млади, мотивирани и умни хора около нас. Нашата амбиция е младите учени, които избират да работят тук, да постигат значими резултати и да получават признание на международно ниво. Защото вече имаме всички предпоставки за това – въпрос на време е да се случи“, разкрива проф. Милен Георгиев.

Науката, която храни, лекува и подмладява: 10 години върхови постижения поставят Пловдив на световната картаЕдна декада по-късно – Центърът работи с акцент върху иновациите и задържането на млади учени в България