Продължава гасенето на пожара, който гори от два дни в сметището край Цалапица. Това съобщи кметът на Пловдив Костадин Димитров.

„Досега са обработили около 45 декара, обхванати от пожара, остават около 5 декара.  Очакваме до края на деня да бъде загасен изцяло, като това се случва чрез опесъчаване. Виждаме, че има носене на дим по река Марица към Пловдив затова и решихме с РЗИ да остана всички превантивни мерки от вчера, препоръчителни и за днес”, коментира още градоначалника.

Д-р Аргир Аргиров, директор на  РЗИ заяви, че мерките са препоръчителни, а не са задължителни. В това включва хората да избягват да излизат днес в града, или ако го правят да носят маски.

„Данните показват, че няма замърсяване на въздуха, но се очаква към 9 часа да има повишаване на тези данни. Въпреки това няма опасност за населението”, каза областният управител проф. Христина Янчева.

„Днес гасенето е в по-труден участък, но имаме достатъчно техника и всичко върви по план.  Заради гасенето с пръст, ние също вдигаме прах , но той не е опасен, не откриваме след от въздуха от горенето, а само запрашаване”, каза гл. инспектор Димитър Бришимов.

Ето и какво показват последните данни от РИОСВ:

РИОСВ за обгазяването вчера: Замърсяването на въздуха в Пловдив не е надвишило допустимата дневна нормаЕкоинспекцията пусна обобщените данни за качеството на въздуха