Общинските съветници приеха новия ПУП на улица „Кукуш”, който касае уличната регулация. Тя е необходима, за да може да се разшири трасето , както и да се направят новите развръзки към надлез „Родопи” и кръстовището с бул. „Македония”.

Част от съветниците поискаха гаранции, че Бетонният мост ще се запази, както и паркоместата по ул. „Кукуш”,а също и парк „Източна Румелия”.

Кметът на район „Южен” Костадин Язов заяви, че този ПУП е важен, тъй като касае плана за регулация, която определя цялата зона, както за улицата, така и за последващите планове за строителство.

Един от основните елементи е ,че ще има нова връзка от надлез „Родопи” към „Кукуш”, тъй като в момента тя минава през междублоковото пространство на улица „Дрин”.

„ Паркоместата се запазват изцяло ,като се предвиждат и нови. Радиусът на улицата е изместен, за да се избегнат имоти на БДЖ, както и сегасъщствуващи паркинги. Разширяването на улицата не засяга и парк „Източна Румелия”, обясни Язов. Той обясни, че ПУП-ът предвижда три ленти от източна към западна посока, като едната ще е за завиване към Бетонния мост.

Язов каза, че в този план за регулация няма как да се приложи и да се вкара вътре връзката Бетонен мост, защото не е законно и никой архитект няма да го направи.

Кметът Здравко Димитров отново напомни, че той не само е обещал, а е гарантирал, че Бетонният мост ще се запази като връзка.

„В миналия мандат тези, които стояха на вашите места в общинския съвет бяха незаинтересовани за това какво ще се случи с Бетонния мост. Директорът на НКЖИ идваше при мен и казваше, че не знае защо Община Пловдив не се интересува от това съоръжение. Бетонният мост е важен, който е в плюс на двата най-големи пловдивски района. Не виждам защо има притеснения, администрацията работи и винаги е работила тази връзка да съществува”, каза Зико.

Улицата ще бъде от фундаментално значение за цялата зона, ако бъде реализирана, тъй като след завършването на пробива под гарата, сегашният Бетонен мост ще бъде демонтиран. Именно във времето, когато него го няма, улица „Кукуш” ще бъде връзката между надлез „Родопи” и пробива под гарата.

Ул.„Кукуш” е и част от т.нар. Южна тангента, която присъства и в новия, и стария Общ устройствен план.  Тангентата трябва да тръгва още от „Модър-Царевец” и да свършва до надлез „Родопи” през улица. „Академик Петър Динеков.  

Освен, че улицата ще бъде разширена на места, тротоарите също ще бъдат напревени по-големи. Предвижда се и изграждането на редица паркоместа в зоната около жилищните блокове.

Гласуват плана за пътната връзка, която трябва да поеме трафика в Кючука след пробива под гаратаЗа втори път вкарват в местния парламент ПУП-а на улица „Кукуш”