Прекратиха конкурса за директор на четири образователни институции в Пловдив и областта. Това е станало днес със заповед на началника на Регионално управление на образованието. Училищата, в които се спира конкурса са Професионалната гимназия по селско стопанство в Куклен, ОУ „Петър Бонев“ в Перущища и ПГ по лозарство и винарство „Христо Ботев“ в Перущица, както и Професионалната гимназия по машиностроене в Пловдив.

Причината за това е липса на кандидати. В срока за подаване на заявления за въпросните училища никой не е подал документите си.

Очаква се на 23 август да бъде обявен списъкът с допуснати кандидати за останалите 29 училища, в които тече конкурс по подбор на директори. Те все още се ръководят от временно изпълняващи длъжността кадри, както и онези, чиито титуляри са в пенсионна възраст. Имената на допуснатите ще бъдат публикувани на официалния сайт на РУО-Пловдив.

Одобрените от комисията отиват към следващата фаза – писмен изпит, който включва решаване на тест и събеседване с решаване на различни казуси и концепция за стратегическо управление. Очаква се писменият изпит да бъде в началото на месец септември, а вторият етап преди началото на новата учебна година.

През юли Министерство на образованието и науката започна процедура по избор на нови директори в общо 481 общински и държавни училища във всички области на страната. 

Търсят нови директори на 33 училища в Пловдив и областтаТой ще застъпи онези пет училища в областния град, при които през февруари не се избра нов титуляр

Припомняме, че след промяна в нормативната уредба, изпитите на кандидати се провеждат при нови правила - гарантиращи по-голяма прозрачност. Новият тип конкурси измерват и умения за прилагане на нормативната уредба според спецификата на училището, индивидуалните потребности на учениците и работата с общността в съответното селище или квартал. 

В първия етап кандидатите ще решават тест, генериран в МОН в деня на изпита и който ще бъде единен за цялата страна. Той ще съдържа 50 въпроса (тип мултипъл чойс), а времето за решаването му ще бъде 70 минути. На следващия етап всеки един от кандидатите трябва да представи концепцията, която е подготвил за развитие на съответната образователна институция. Заедно с нея на самия изпит ще трябва да реши и два конкретни казуса. За да се избегне субективният елемент в МОН са разработени казуси, които ще бъдат предоставени на РУО, базирани на реални ситуации.

Ето кои са останалите училища в Пловдив и областта, чийто директори ще се избират през септември:

  1. ОУ „Отец Паисий“ – Асеновград

  2. ОУ „Панайот Волов“ – Асеновград

  3. ОУ „Проф. Асен Златаров“ – с. Боянци, Асеновград

  4. СУ „Св. Княз Борис I“ – Асеновград

  5. ОУ „Кирил и Методий“ – с. Стрелци, Брезово

  6. ОУ „Отец Паисий“ – с. Песнопой, Калояново

  7. ОУ „Хр.Г.Данов“ – с. Розино, Карлово

  8. СУ „Иван Вазов“ – Сопот

  9. НУ „Неделя Петкова“ – Сопот

  10. ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – с. Костиево, Марица

  11. ОУ „Отец Паисий“ – с. Искра, Първомай

  12. ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – с. Дълбок извор, Първомай

  13. СУ „Проф. Асен Златаров“ – Първомай

  14. ОУ „Петър Бонев“ – с. Чалъкови, Раковски

  15. ОУ „Отец Паисий“ – с. Стряма, Раковски

  16. ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – с. Първенец, Родопи

  17. ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – с. Кадиево, Родопи

  18. ОУ „Христо Ботев“ – с. Поповица, Садово

  19. ОУ „Христо Смирненски“ – Стамболийски

  20. ОУ „Христо Ботев – с. Паничери, Хисаря

  21. СУ „Любен Каравелов“ – Пловдив

  22. СУ „Климент Охридски“ – Пловдив

  23. СУ „Найден Геров“ – Пловдив

  24. СУ „Св. Константин-Кирил Философ“ – Пловдив

  25. ПГ „Ген. Владимир Заимов“ – Сопот

  26. ПГ по електроника и електротехника – Пловдив

  27. Национална търговска гимназия – Пловдив

  28. ПГ по архитектура, строителство и геодезия „Арх. Камен Петков“ – Пловдив

  29. ПГ по транспорт и строителни технологии „Гоце Делчев“ – Пловдив