Няколко големи ремонта се подготвят в пловдивското спортно училище "Васил Левски", разкри директорката Ружка Генова пред TrafficNews. Припомняме, че през тази година училището ще отбележи 75 години, а голямото празненство ще бъде на 10 октомври. 

Парите ще бъдат осигурени от Министерството на спорта, а обществената поръчка вече е пусната. Прогнозната стойност на ремонта е 2 877 213,39 лв.,а 4 фирми са подали оферти за извършването на ремонта. 

Става въпрос за изграждане на нов корпус с четири класни стаи, ремонт на покривите на двете общежития - мъжко и женско и самото училище, обновяване на мъжкото общежитие и ремонт на тоалетните в основната сграда на училището. 

"Тази година Министерството на младежта и спорта поведе политика за отделяне на пари за финансиране за държавните спортни училища. Надявам се скоро обществената поръчка да се финализира. Тя е за подобрение на мъжкото общежитие, защото то не е реновирано дълго години. През 2015 година имаше саниране на сградите отново от ММС. Общежитието е място, което е създадено за подкрепа на учениците. Много от нашите ученици не са от Пловдив и използват общежитията, а по този начин всичко им е на едно място - училище, зала за тренировки и общежитие. Ремонтът ще включва цялостно боядисване на сградата, поставяне на асансьори и ремонт на покрива", заяви Ружка Генова. 

"Освен това планираме и ремонт на покривите на трите сгради - училището, женско и мъжко общежитие. Ремонтът е наложителен, защото покривите са компрометирани и текат. Ще се подмени и канализационната мрежа, за да няма течове. Тоалетните в училищна сграда ще се направят в чисто съвременен вид", добави още директорката на Спортното училище. 

Имаме недостиг на класни стаи и тази година сме със 740 ученици. Поради увеличаването на броя на образователните часове и ще строим пристройка, която ще е свързана към училищна сграда на три етажа с три класни стаи. Аз се надявам визията ни да е един модерен и съвременен център, който да бъде оборудван със съвременни образователни мотивиращи средства за теоретичната подготовка. Другото ни намерение е бившата лекоатлетическа писта на училището да я оформим като кът за отдих на педагогическите специалисти. 

"Извън тази процедура и основните ремонти, които ще се финансират от ММС. Ще изградим и СТЕНД центрове - това е политика на Министерството на образованието. При нас сме планирали на третия етаж на училищна сграда да се изгради център за усвояване на природните науки", добави още директорката.