Пожарът край Отец Паисиево в Пловдивско се е разраснал тази нощ. 30 къщи във вилната зона край населеното място са изгорели, а 15-те души, които са ги обитавали, са били евакуирани. Огънят навлезе в борова и смесена гора и се разпространил. Два хеликоптера до късно във вторник вечерта участваха в гасенето.

„Актуалната ситуация към сряда сутрин е, че по три от фронтовете на пожара продължаваме да имаме активно горене. Разпределяме екипи и инженерна техника за проправяне на просеки и гасене. Огънят се разраства. Но за Отец Паисиево за момента няма опасност. надяваме се днес метеорологичните условия да не са толкова лоши, колкото във вторник. Поддържаме връзка с хеликоптерите за гасене на пожарите, но преценката е на Националния оперативен център къде е най-наложително да бъдат включени”. Това обясни в ефира на „Здравей, България” директорът на пловдивската пожарна комисар Васил Димов.

Областният управител на Пловдив Христина Янчева заяви, че бедственото положение на община Калояново ще бъде удължено. „Ще обявим бедствено положение и за община Карлово. Има недостиг на вода и търсим допълнителна помощ за водоноски от съседните общини”, подчерта тя.

Янчева призова, ако има желаещи доброволци, които да помогнат за гасенето на пламъците – да се отзоват на помощ. Доброволческо формирование от Столичната община вече е на място. 

Припомняме, че пожар избухна късно снощи и в брезовското село Отец Кирилово. 

Голям пожар избухна в пловдивското Отец Кирилово ВИДЕОНа място има един екип на Пожарната