115 са подадените заявления за обитаване на социалните жилища в новооткритата сграда на ул. „Владая”. Очаква се нуждаещите да бъдат настанени там около Коледа. Това стана ясно на заключителната пресконференция пред кооперацията, която разполага с 74 апартамента. На този етап сградата няма акт 16, като предстои издаване на такъв. Причината за забавянето е, че жилищата се заустват в канализацията на ул. „Владая”, като се е изчаквало тя да бъде готова.

Лентата бе прерязана от изпълняващият длъжността кмет на Пловдив Иван Стоянов и зам.-кметът по спорт и младежки дейности Николай Бухалов. Общо в 9-етажния блок има 74 апартаменти, като 40 от тях са едностайни, 22 двустайни, 8 тристайни и 4 четиристайни апартамента, 18 паркоместа, както и общи спомагателни помещения. Тези жилища ще бъдат предоставяни за настаняване на уязвими групи от населението и други групи в неравностойно положение. 

Зам.-кметът Николай Бухалов също потвърди, че предстои издаване на акт 16 и присъединяване на ЕВН към сградата.

Във връзка с наемите на жилищата бе заявено, че от отдел „Жилищна политика” ще определят колко ще бъде той. Относно поддържането на инфраструктурата посочиха, че най-вероятно от ОП „Жилфонд” ще се създаде едно звено от трима- четирима души, социален работник, чистачка за общи части, които ще са там постоянно, за да полагат грижи за общите части и вътрешния ред.

Припомняме, че жилищата бяха построени с европейски средства на стойност 9,2 млн. лева, като от общинския бюджет го съфинансираха с 1,2 млн. лева. Апартаментите са с различна големина от 25 до 100 кв.м, като те ще се дават според броя на членовете на семейството.  За жилищата могат да кандидатстват хора без покрив на главата, както и такива, които живеят в много лоши битови условия, непълнолетни родители, многодетни семейства или хора с деца с влошено здраве и увреждания, както и за лица, чийто среден доход на член от семейството за предходните 12 календарни месеца от всички източници е по-нисък от законоустановения месечен размер на гарантирания минимален доход за страната, определен с акт на Министерския съвет.

Условието е тези хора да не притежават никакво имущество – движимо и недвижимо, да не отказват работа и да са ангажирани с образованието на децата си. Те ще могат да ползват жилищата до 3 години от настаняването си. Идеята е за този период пловдивчаните в неравностойно положение да стъпят на краката си и да се включат пълноценно в обществото – да намерят работа, квартира и да могат да се издържат.

Срокът за подаване на документи е отворен от преди година и половина, като всеки желаещ може да подаде заявление в деловодството на сградата на площад „Стефан Стамболов”.

Снимки: