Представители на Адвокатска колегия Пловдив се събраха в 12:30 пред съдебната палата в Пловдив в знак на протест срещу процедурата за избор на главен прокурор, която Висшият съдебен съвет провежда. Те смятат, че е нелегитимна. По същото време и пред други съдебна палати в цялата страна Адвокатските съвети са се събрали за протестни действия. Още преди дни юристите призоваха и всички останали граждани да излязат пред Съдебните палати. Пред съда в Пловдив имаше около 50 адвокати от колегията в Пловдив, коятно наброява близо 1300 души. 

Днес се отбелязваа и Денят на европейския адвокат и европейските правни общества. 

Адвокатските колегии в страната излизат на протест срещу кандидатурата за главен прокурор на СарафовТова ще се случи на Денят на европейския адвокат- 25 октомври от 12.30 ч.

Единственият кандидат за титуляр на прокуратурата е Борислав Сарафов, който към момента временно изпълнява длъжността.  През изминалата седмица всички адвокатски колегии в страната го призоваха "да оттегли номинацията си и участието си в процедура, която е предрешена, лишена от легитимност и е на път окончателно да разруши институционалния авторитет на прокуратурата, на съдебната система, а и на държавността като цяло", написаха те.

Това, което се случи в момента не трябва да го допускаме, един нелегитимен, един абсолютно компрометиран Висш съдебен съвет да довърши такава процедура, за толкова ключова фигура в държавата. Самият кандидат преди няколко месеца каза , че няма да се кандидатира. Ако има достатъчно морал трябва самият той да оттегли своята кандидатура”. Това заяви пловдивският адвокат Пламен Бонев по време на протеста.

Пловдивският адвокатски съвет бе първи с бунта си срещу Сарафов, а към тяхното обръщение се включиха и останалата адвокатура в страната. Следователите обаче са с противоречащо мнение и смятат, че няма проблем ВСС да проведе избора, а Сарафов е чудесен кандидат за поста.

В обръщението на адвокатите се припомниха думите на Сарафов от 23 май 2023 г., когато е все още само директор на Националното следствие и зам.-главен прокурор: "Ceбe cи виждaм дa ocтaнa нa мяcтoтo, нa ĸoeтo cъм в мoмeнтa. И дa пpoдължa дa бъдa пoлeзeн нa ĸoлeгитe cи, зaщoтo имaм нyждa oт тяxнaтa пoдĸpeпa, нa ĸoлeгитe oт Haциoнaлнa cлeдcтвeнa cлyжбa, дa бъдa в пoмoщ и пoдĸpeпa нa тaзи cтpyĸтypa. Πo ниĸaĸъв нaчин, ако тoвa e въпpocът ви, нe жeлaя дa cтaвaм глaвeн пpoĸypop, нямa дa бъдa ĸaндидaт зa глaвeн пpoĸypop, нямa дa жeлaя и дa изпълнявaм тaзи длъжнocт, по никакъв начин".

Всички представители от адвокатската колегия в Пловдива се отправиха и към пловдивската прокуратура.