"Опитът за покушение над Иван Гешев е посегателство не само срещу личността на главния прокурор, а и над прокуратурата като институция." Това заяви говорителят на Окръжна прокуратура-Пловдив Галина Андреева по време на символичният протест на магистратите, които излязоха днес в 11 часа пред сградата на прокуратурата, за да изразят подкрепата си към Обвинител №1.

От прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет казаха, че остро осъждат жестокото посегателство срещу Иван Гешев, а в демонстрацията се включиха както магистрати от съда, така и от Военна прокуратура. На събитието присъства и Ваня Христова – Окръжен прокурор, Петър Петров – Районен прокурор и  Тодор Деянов, който е Апелативен прокурор на Пловдив.

„Днес всички виждате нас тук, защото смятаме, че случилото се е посегателство не е само срещу личността на главния прокурор, а и над прокуратурата като институция. Тук сме защото е крайно време да се разбере нещото, за което отдавна говорим. Това е, че случващото е функция на умишленото рушене на авторитета на институциите, на безпринципното охулване на прокуратурата. Тук сме защото искаме да кажем стига! Стига на упражненията над съдебната власт, на хора, чийто интереси стоят много далеч от това да служат на обществото. Утре може да е всеки един от нас и от вас, може да е всеки, който е неудобен на някого, заради това, че си върши работата. Искаме да знаете, че въпреки всичко ние ще сме тук и ще продължим да си вършим работата”, заяви още Галина Адреева.

Освен в Пловдив, магистрати изразиха подкрепата си към главния прокурор в цялата страна.

По-рано днес замесникът на главния прокурор Борислав Сарафов заяви, че взривната смес, използвана срещу кортежа на Гешев, е самоделна и е изготвена от изключителен професионалист.  Извършителят е имал визуален контакт с колата, но самата бомба е взривена по електронен път, уточни той. По време на огледа на местопроизшествието е участвал и израелски експерт по контратероризъм, каза още Сарафов. По думите му взривът е бил концентриран и насочен от банкета на пътя към пътното платно.

Сарафов: Взривът, насочен към Гешев, е изготвен от изключителен професионалистИзвършителят е имал визуален контакт с колата