На летище Ерден днес завърши 59-ото Държавно първенство и кръг от Източноевропейската лига по парашутизъм за приземяване в цел.

Командирът на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) генерал-майор Явор Матеев награди класиралите се в призовата тройка в индивидуалното класиране на Държавния шампионат, както и шампионите в отборните класирания в различните категории на двете първенства.

Директорът на състезанието Ангел Стаменов изказа своята и на организаторите благодарност към командира на СКСО - „Искам да благодаря на генерал-майор Явор Матеев за това, че съживи мъжкия национален отбор с тези млади момчета, с които август месец да участваме на световния шампионат по парашутизъм“.

От своя страна командирът на Специалните сили увери състезателите от Въоръжените сили на Българската армия и организаторите, че ще продължава да подкрепя и занапред развитието на българския парашутизъм. „Убеден съм, че с тренировки и резултатите ще бъдат на лице, не само в републиканското класиране, но и достойно представяне и класиране на международните военни участия“, каза той и допълни - „Смятам, че това класиране показва, че през годината военните отбори са положили много труд, макар и за кратко време. Това ще даде възможност националният военен отбор достойно да се представи в 42-ото световно военно първенство на CISM по парашутизъм, в което ще участваме следващия месец в Унгария. През тази година възродихме парашутизма и резултатите го доказват. Не мога да не бъда доволен, че като началник на гарнизон Пловдив, не само като командир на Специалните сили, два от трите отбора на стълбичката са от гарнизон Пловдив и от СКСО“.

В първенството участваха 13 отбора от девет държави - България, Босна и Херцеговина, Германия, Италия, Полша, Румъния, Сърбия, Унгария и Черна гора, като четири от тях бяха съставени от военнослужещи, три от които от Военновъздушните сили и СКСО от състава на Българската армия. В отборното класиране в Републиканския шампионат по парашутизъм, на трето място се класира първият отбор на Специалните сили, а на първо място – този на Военновъздушните сили, който е от състава на 24-та авиационна база – Крумово.

Главен съдия на състезанието беше цивилен служител Стефан Стефанов от СКСО, който е с лиценз за първа категория международен съдия по парашутизъм и ще бъде част от съдийския апарат на световните военни игри в Унгария. Цивилен служител Стефанов е и старши треньор на отборите на Специалните сили, както и на националния военен отбор по парашутизъм.

В края на церемонията по награждаването на шампионите в Държавното първенство и кръг от Източноевропейската лига по парашутизъм за приземяване в цел, генерал-майор Матеев поздрави българските и  чуждестранните участници за показаните резултати и им пожела лек път и бъдещи успехи в следващите състезания.