Пловдивската прокуратура скочи срещу изявления за авиокатастрофата в "Граф Игнатиево"

Държавното обвинение призовава да се преустановят всякакви прибързани изказвания по повода

16.10.2024 11:20 2494 0
Пловдивската прокуратура скочи срещу изявления за авиокатастрофата в

Пловдивската прокуратура скочи остро срещу разпространената на 15 октомври 2024 г. информация от Министерство на отбраната за авиокатастрофата на учебно-боен самолет в авиобаза „Граф Игнатиево“, при която загинаха двама военнослужещи.

Припомняме, че преди няколко дни излезе информация от министерството, че  пилотите подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин са влезли грешно в маневрата, имали секунда и половина да катапултират. Това стана ясно от представянето резултатите от проверките на авиационния инцидент с учебно-боен самолет L-39 в Трета авиационна база в Граф Игнатиево, при която загинаха двама пилоти. 

Военно-окръжна прокуратура-Пловдив излезе със становище, в което се твърди, че досъдебното производство по случая е образувано своевременно в деня на инцидента- 13.09.2024 г. .

Екип от военни прокурори и следователи и към момента извършва активни следствени действия за изясняване на причините и обстоятелствата, довели до смъртта на двамата пилоти. Всякаква информация за причините за трагедията, както и данни, пряко свързани с предмета на разследване, представляват следствена тайна и разгласяването им от други органи, освен от наблюдаващия прокурор или без негово изрично писмено разрешение, по същество е нарушение на Наказателно-процесуалния кодекс”, пише обвинението.

Те заявиха още, че изявленията на представители на Министерство на отбраната на 15.10.2024 г. и впоследствие по никакъв начин не ангажират разследването, което към момента продължава със събиране на доказателства и проверка на всички версии.

Окръжната прокуратура е категорична, че е недопустимо и некоректно  преди да бъде събран целият обем от веществени и гласни доказателства и да са изготвени назначените експертизи, длъжностни лица, извън органите на разследването, да лансират в публичното пространство заключения за това чия е отговорността за трагичния инцидент и да вменяват вина на загиналите. По закон това може да стане единствено със заключителния акт на наблюдаващия делото прокурор.

„Призоваваме да се преустановят всякакви прибързани изявления, които биха могли да попречат на разкриването на обективната истина и да породят съмнения за едностранчивост и предопределеност на разследването. Само едно всестранно и всеобхватно разследване би могло да установи какви действия са извършени, чия е отговорността, има ли нарушения, вкл. и от длъжностни лица, свързани с планирането и осъществяването на тренировъчния полет, поддръжката на летателната и наземната техника, както и от други представители, в т.ч. от висшия команден състав на Военновъздушните сили (ВВС)”, завърши съобщението  на прокуратурата.

Загиналите пилоти край Пловдив влезли грешно в маневрата, имали секунда и половина да катапултиратСамолетът е бил в изправност

Радев за авиокатастрофата край "Граф Игнатиево": Вменяването на отговорност е неморалноТой подчерта, че летателната дейност в изтребителната авиация е високорискова и изключително сложна

Загиналите пилоти в "Граф Игнатиево" изпълнявали фаталната демонстрация 24 пъти

Разбилият се самолет край "Граф Игнатиево" не е набрал достатъчна скорост

 

 

Изпрати новина