Предложението на "Браво, Пловдив" за връщането на Панагюрското златно съкровище в Археологическия муей в Пловдив обедини всички политически сили в града. На сесията в Общински съвет бе внесена декларация, с която се настоява безценните артефакти да бъдат върнати там, където се водят в инвентарните книги. Всички 46 съветници гласуваха ЗА и предложенето бе прието с пълно мнозинство. Така Пловдив започва битка за връщане на съкровщето у дома. 

"Панагюрското златно съкровище е един от най-ярките символи на тракийската култура, на която ние сме наследници. Пловдив е неговият дом и то трябва да бъде съхранявано и експонирано тук, когато не пътува по света. Надявам се това да се превърне в кауза, която да обедини пловдивчани и да направим нещо заедно, загърбвайки политическите си различия", е записано в декларацията, като предложението идва от председателят на сдружение "Браво, Пловдив" Веселин Костов.

Декларацията ще бъде изпратена до Министъра на културата на Република България, до директора на Национален исторически музей-София,  до директора на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“  в Министерство на културата и до директора на Регионален археологически музей-Пловдив.

Припомняме, че по-рано през седмицата служебният министър на културата Найден Тодоров заяви пред bTV, че мястото на съкровището е в Националния исторически музей и той може да го презентира по-добре пред света. Съкровището има три копия - те са изложени в Пловдив, Панагюрище и София. Оригиналът се пази в НИМ.

Предложението на общинските съветници от „Браво Пловдив” се превърна в едно от най-обединяващите. Всички изказващи се подкрепиха каузата. Дискусията започна с предложението да бъде дадена думата на директора на Археологическия музей  Костадин Кисьов. 

„Нямах намерение да взимам отношение, но бях провокиран от изказванията на г-н диригента, който изпълнява длъжността министър на културата.  Той се изказа неетично и грозно, като противопостави два музея.

Тук веднага идва моментът с правните казуси. Не само Панагюрското съкровище е публична държавна собственост, а всички находки, които се намират в музеите, са публична държавна собственост. Всички културни ценности ли да пратим в Националния исторически музей? Елементарен аргумент на министъра!

Вторият казус, който министърът коментира, е по повод условията за съхраняване. Мога да твърдя, че независимо, че сме регионален музей, ние разполагаме с изключително модерна база. През 2010 г. бе открита нова сграда. Музеят бе реновиран по всички европейски стандарти  за опазване и съхранение на паметниците на културата. Няма да споменавам международните награди, с които бяхме отличени. Факт е, че единственото мероприятие на ДАНС и Интерпол, бе организирано точно с нашия музей през 2014 г. Тогава гостуваха всички директори на музеи, за да видят с каква система разполагаме”, каза директорът на Археологическия музей Костадин Кисьов.

Той припомни, че през 2015 и 2016 г. най-големият гръцки музей в Атина заедно с други музеи в Гърция гостува с изложби. През 2017 г. пък посетителите имаха шанса да видят изложба с експонати от Лувъра.

„За разлика от нашето министерство, техните министри преди да подпишат износ, правят одит на музея, в който ще гостуват съкровищата им. Имахме два одита от  министерствата на Франция и Гърция. Издържахме и този тест. И двете изложби бяха направени тук, не отидоха  в София”, каза още Кисьов.

Той обори министър Найден Тодоров и по отношение на потенциала на екипа да организира големи изложби, защото музеят е организирал 5 самостоятелни изложби – включително в Япония и Норвегия. Предстои му пътуване в музея Пол Гети в САЩ.

„Организатори на тази изложба сме НАИМ към БАН и Пловдивският музей, а не Националният исторически музей. В момента организираме гостуването на съкровището и други експонати в най-големия музей на Китай. Този аргумент не е адекватен”, каза още директорът и допълни, че подобна декларация би показала, че и гражданите, и Общинският съвет подкрепят връщането на съкровището.  Кисьов уточни, че заедно с Панагюрското съкровище са взети и други изключително ценни експонати -  общо 120 на брой.

„Взимано е и от други музеи. Остават там и не се връщат. Процесът на връщане на съкровището аз съм го започнал преди тази декарация. Договорът изтече през 2022 г. Няма и да го преподпиша. В София прекрачиха всякакви граници. Музеите първо трябва да опазват своите ценности, а не приоритет да бъде тяхното разхождане по света насам-натам”, каза Кисьов.

Той повдигна и друга важна тема – Пловдивският археологически музей е един от най-богатите. За съжаление от 250 000 експоната са експонирани едва 4300.

Всички политически групи подкрепиха предложението на групата на „Браво, Пловдив”.

„БСП твърдо сме „за”, удовлетворени сме от предложението на колегите от „Браво, Пловдив”. Използвам повдигнатата тема за липсата на сграден фонд на Археологическия музей. Направили сме предложение, което ще входирам,е сградата на БНБ да стане Музей на Пловдив”, каза Калин Милчев.

Зам.-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов го репликира, че за тази сграда е проведен международен конкурс. Постъпили са 43 предложения, а сред тях и за Музей на Пловдив, и за Археологически музей.

„Вече се разглеждат и до края на тази или през другата седмица ще ги представим. Още от предния мандат работим за разширяване на базата на музеите в Пловдив. Ще има добри новини и в тази посока”, каза Панов.

Адмирации за предложението изрази и Георги Колев. Георги Титюков изрази подкрепа от името на „Съединени за Пловдив” и посочи, че сградата на Централна поща е подходяща за сграда на Археологическия музей. Бившият кмет Славчо Атанасов заяви, че битката за съкровището се води вече 20 години.

"София напълно неправомерно задържа Панагюрското съкровище. Ние като общински съветници трябва да задължим кмета да направи всичко необходимо завръщането му в Пловдив", каза той. 

"Не усещах, че министърът на културата защитава Пловдив. Г-н Кисьов отговори на много от въпросите, поставени от министъра. Изключително съм доволен , че общинските съветници се обединиха около тази кауза. Правните основания, на които съкровището е дадено под наем на НИМ са отпаднали още преди две години. Това , че съкровището ще се върне в Пловдив, не означава , че то няма да пътува посвета и няма да бъде показвано, заяви общинският съветник Борислав Инчев от "Браво, Пловдив". 

 "Адмирираме предложенето на нашите колеги. Тази културна ценност, която е световен мащаб  има място тук и съкровището  може да е крайъгълен камък на развитието на туризма в Пловдив. Нашата група е готова в тази битка да помогнем ако има натиск от държавата и от Министерството на културата да се подпише нов договор. Благодаря на колегите от "Браво, Пловдив " за предложението. 

"Браво на "Браво, Пловдив", каза съветникът Веселин Маневски. 

А колегата му Послийски също поздрави вносителите на идеята и допълни, че в момента на разположение на пловдивчани е и едно друго съкровище - непоказвани артефакти на Пловдивската света митрополия, които са изложени в църквата "Св. Димитър Солунски Чудотворец", в рамките на фестивала "Лято в Стария град".