Петима кандидати са подали документи за участие на конкурса за омбудсман на Пловдив, научи TrafficNews. На 24 септември изтече крайния срок, в който се събираха биографии за обявената процедура от местния парламент.

Сред подалите документи са двама зам.-кметове на райони. Единият от тях е Красимир Асенов на район „Тракия”, а другият е Румяна Толова на район „Централен”.  Друг от кандидатите е преподавателя на Конституционно право доц. Христо Паунов. Досегашният изпълняващ длъжността обществен посредник Борислав Стаматов също е подал документи, а петият кандидат е гражданският активист Любомир Чакъров.

И петима са били допуснати до интервю с комисията, излъчена от Общинския съвет, като то  е насрочено на 30 септември.

Кандидатите за обществен посредник трябва да отговарят на няколко изисквания – да притежава висше образование, да са натрупали минимум 5 години общ трудов стаж по специалността му, както и да са с чисто съдебно досие и да има постоянен адрес в Пловдив.

Седемте членове на временната комисия за подбор на кадри са - Георги Василев (ГЕРБ), Александър Ракшиев (ПП-ДБ) , Стефан Послийски (Съединени за Пловдив), Ерол Съдъков (Браво, Пловдив), Георги Апостолов (Възраждане), Минка Сърнешка (БСП за България) и Димитър Арнаудов (ИТН).

Комисията ще има срок до 11 октомври да избере нов Омбудсман на Пловдив, който да се грижи за спазване правата и интересите на гражданите.

Припомняме, че последният опит да се избере омбудсман бе през 2021 година. Тогава имаше 5 кандидати, но никой не събра нужните 34 гласа – 2/3 от състава на Общинския съвет. На практика в момента Борислав Стаматов вече 8-ма година е временно изпълняващ длъжността.

Общинските съветници могат да гласуват за всеки от допуснатите кандидати, независимо на кое място са били класирани от комисията.