Пастор Петър Кузев, който проповядва адвентните църкви в града и организатор на събитието в район „Западен”, поиска право на отговор във връзка със статията „Стават ли Адвентистите от седмия ден неизменна част от културния живот на район „Западен”?“.

В нея става думи за събитие в район „Западен”, което се организира от фондация АДРА България и клуб „Приключенец”, които са към църквата на Адвентистите на седмия ден. Това е второ събитие на двете организации в район „Западен” за последните месеци.

Стават ли Адвентистите от седмия ден неизменна част от културния живот на район „Западен”?В рамките на няколко месеца от районната администрация организират събития с двете фондации към църквата

 

Ето и цялата позиция на Пастор Петър Кузев без редакторска намеса:

Благодаря на екипа на Trafficnews за възможността да упражня правото си на отговор.  В статията „Стават ли Адвентистите от седмия ден неизменна част от културния живот на район „Западен”?“ има неточности, които е добре да се коригират, за да се внесе яснота.

Накратко: казвам се Петър Кузев, пастор съм на една от адвентните църкви в града и (съ)организатор на инициативите описани в статията. Като такъв, позволете ми да направя няколко корекции в написаното:

Фондация АДРА България, клуб „Приключенец“, а и още няколко организации към църквата ни ВИНАГИ работим с разрешението на съответните власти (държавни, общински). И не само на територията на район „Западен“, а и в други квартали на града, и в централната му част. Става въпрос за десетки инициативи (посетени от стотици хора) с разрешението на районните кметове и на Голяма община, в рамките на около 14 години, откакто аз съм пастор в Пловдив.

При всички тези случаи НИКОГА не сме имали каквито и да било проблеми с властите, родителите и децата, и не сме злоупотребявали с доверието им! Дори когато събитията са били на територията на църковните ни сгради, ние при всички случаи сме се съобразявали с писаните и неписаните етични правила; за това могат да свидетелстват стотиците хора, присъствали на всяко отделно събитие.

А въпросните дейности в район „Западен“ са част от чисто гражданска инициатива на доброволци от църквата, Фондация АДРА и други организации. Ние сме членове на обществото в този град и държим да го подпомагаме, и подкрепяме. Затова всички споменати събития са в полза на гражданите. И нямаме приходи от тях, а само разходи „на ползу роду“.

Децата са канени задължително с родителите си; когато ни попитат, ние не крием кои и какви сме. В XXI век всеки може да се сдобие с информация, както се вижда и в самата статия. Нека всеки взема решения сам, на база своите вътрешни убеждения и ценностите, които изповядва. Напълно открити сме.

„Литературата“, спомената в статията НЕ Е на Фондация АДРА. Това е малка книжка („Здраве и добър живот“) относно здравословните навици и стил на живот. Може да я доставим (безплатно) на редакцията при поискване. 

Голяма част от дейността на АДРА България е насочена към благотворителност и насърчаване на добротворчеството. Тя не се занимава с религиозна дейност. Благотворителните й инициативи в страната през годините са стотици. Това може много лесно да се провери, тя e помогнала на много хора. Основен принцип на фондацията, която е една от най-авторитетните благотворителни организации в света, е откритото и честно управление. Пак: напълно открити сме.

Относно някои от засегнатите от архимандрит Никанор въпроси:

Общността на адвентистите НЕ Е „изключително агресивна група“. В нея със сигурност има такива отделни личности (има ги във всяка църква, партия и организация), но ние се стремим да коригираме подобно поведение. Не сме култ, който насила налага правила за поведение.

НЕ сме излизали „извън определените й от Закона граници“! Организираните събития НЕ са богослужения, а имат за цел да предадат на децата и техните родители принципите на здравословен живот и поведение на уважение в обществото. Това е наш граждански дълг, защото сме изключително загрижени за младото поколение и всички знаем защо – не е нужно да привеждам примери.

Не мисля, че обсъждането на богослужебни практики е уместно, но все пак (като отговор): в Библията, която е Конституция за православни, католици и протестанти, няма нито една молитва за починали. Във фокуса на християнското служене и загриженост винаги са живите.

Православната църква организира молебени, водосвети (в училищата), литийни шествия извън храмовете си. Приемам това за нормално, когато е по покана от обществото. Ние НЕ правим такива религиозни събития на открито. 

И последно: разбирам, че в тази нажежена политическа обстановка всеки може да стане обект на вербална агресия в медиите и „на терен“. Нека запазим добрия тон. Нека „не чертаем разделителни линии“ или водим окопна война. Вредно и ненужно е.

Каним пловдивчани да заповядат заедно със своите деца на празника „Приключенски остров” (10 часа, 13 октомври, неделя, парк „Ружа”). Паралелно ще се проведе събитието „Щастливи заедно” на район „Западен“, насочено към заздравяване на връзките между родители и деца. Това е начинът всеки да се убеди от личен опит, че инициативите на районната администрация и на партниращите организации са само за доброто на хората и сплотяването на обществото.

С уважение:

Петър Кузев

пастор в Църквата на адвентистите