139-тата годишнина от вземането на решението за Съединението на Източна Румелия с Княжество България беше отбелязана снощи с тържествена церемония пред паметника на Захари Стоянов в село Първенец, община Родопи. Някогашното село Дермендере е записало името си със златни букви в историята на България с факта, че именно тук, на 25 юли 1885 г. се провежда първото заседание на Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК). На него Захари Стоянов, Иван Андонов, Иван Стоянович, Димитър Ризов и кап. Коста Паница полагат клетва според Устава и определят датата на Съединението и набелязват план за действие. Редица обстоятелства ускоряват провъзгласяването на Съединението и то е извършено по – рано, на 6 септември 1885 г.

На тържественото честване снощи присъстваха областният управител на област Пловдив проф. Христина Янчева, зам.-кметовете на община „Родопи“ Емилия Иванова, Радка Караилиева и Васил Петлешков, кметове на населени места в община „Родопи“, общински съветници, граждани и гости на село Първенец. Приветствен адрес от името на кмета на община „Родопи“ Павел Михайлов прочете зам.-кметът Емилия Иванова. Самият Михайлов отсъства поради здравословното си състояние. В приветствието на кмета Михайлов се подчертава историческата значимост на датата 6 септември и заслугите на жителите на Първенец, които са призвани да съхраняват паметта и да предават на поколенията делото на своите предци.

„Ако Априлското въстание има своето Оборище, то мястото на Съединението е тук, в село Първенец. Решението да се пристъпи към съединение с Княжество България под егидата на княз Александър I Батенберг е взето от Българския таен централен революционен комитет, с председател Захарий Стоянов именно тук, в някогашното Дермендере , в хана на Тома Кацигра. На мястото, където са се случили тези събития, е поставена паметна плоча, напомняща за смелата съединистка акция в Първенец. Преди една година изградихме паметник на Захарий Стоянов и той зае своето достойно място в община „Родопи“. Непосредствен участник в революционните борби, летописец на национално-освободителното движение, страстен публицист, вещ дипломат и политик, за поколенията той е бил и ще остане пример за безкористно родолюбие и себеотрицание в името на една голяма идея - възстановяването и утвърждаването на независимата българска държава.

Затова днес Първенец е не само красив кът от България, но и място пазещо своите дълбоки исторически и родолюбиви корени. Защото бъдеще не можем да градим без да си знаем миналото. И паметниците са за това- спомен за поколенията. ", се казва още в приветствието на кмета Павел Михайлов.

Отбелязването на историческата годишнина започна с издигането на националния флаг под звуците на химна на република България пред бюст-паметника на Захари Стоянов. Площадното пространство беше оформено и открито миналата година, успоредно с поставянето на паметника, който беше издигнат и открит по инициатива на кмета Михайлов с помощта на граждани и общественици. Именно там, на това място, е взето и историческото решение за Съединението.

Тържеството продължи с кратка литературна програма, а водещ на церемонията беше актьорът от Пловдивския драматичен театър Петър Тосков. Почит към дейците на Съединенение отдадоха всички присъстващи с едноминутно мълчание и падане на колене. Кулминацията на тържествата беше пищната заря на обновения площад в центъра, която озари небето на Първенец.