Лятото тази година се оказа изключително екстремно за Пловдив и особено за зелените площи в града. Повечето от тях са изсъхнали вследствие на липсата на дъжд, а някои заради неработеща поливна система. TrafficNews немалко пъти засяга темата с напоителните съоръжения, които са специално изградени по определени проекти, а в действителност не са в експлоатация.

Такъв е и случаят с парка срещу църквата „Света Петка“ в район „Централен“, който бе обновен по проект „Подобряване на градската среда в община Пловдив" на стойност от около 1,5 млн. лева през 2019 г. Поливната система на определени места е скъсана, а тревите и храстите изсъхват. Вероятно зеленината се поддържа само от водоноски, които обаче са недостатъчни, за да я „съживят“ и да направят мястото приятно за отдих в горещите дни.

Реновацията на парка включваше нови водни площи, детска площадка, озеленване, LED осветление, пейки и нова напоителна система.

Оказва се, че въпросните водни площи или по-точно фонтанът в парка също не работят. В момента той е просто съоръжение зададено по проект, което обаче не допринася за красотата и привлекателността на мястото.

TrafficNews се свърза с директора на ОП „Градини и паркове“ Антон Георгиев, който обясни, че филтърната система е проблемът за неработещото водно съоръжение:

„Филтърната система се оказва голям проблем, когато е сред големи дървета. Не може да обира листата, които са в потока. Започва да се задръства и да горят помпи.“, заяви той.

Към момента преди да се отстрани неизправността от предприятието са решили фонтанът да не работи.

„Говорихме с кмета на район „Централен“ Георги Стаменов. Обсъдено е, ще правим среща с него, за да може да се направи филтърна група на фонтана, благодарение на която той ще влезе в експлоатация.“, допълни Антон Георгиев.

Относно поливната система той обясни, че ще бъде направена проверка.