България е на първо място по поскъпване на жилищата в рамките на Европейския съюз, отчита Евростат. През първото тримесечие на тази година, спрямо последното на миналата година, цените на имотите у нас са се повишили с малко над 7%.

След нас се нареждат Унгария и Полша, като средно за целия Европейски съюз цените бележат ръст от едва 1,3%. Цените в Германия, Франция и Люксембург обаче падат сериозно – поевтиняването там е между 4% и 10%, в зависимост от района.

У нас по данни на Агенцията по вписванията най-голямо увеличение на имотните сделки (спрямо второто тримесечие на миналата година) има в Бургас – малко над 43%.

В София и Варна също се е увеличил броят на сделките, а в Пловдив – отчитат лек спад в сключените сделки за периода април-юни 2024 г., спрямо същия период на миналата година, пише БТВ. 

От шест месеца Моника Любенова ходи на огледи, за да намери подходящото за нея жилище.

„До към 200 000 евро, ако е готов и направен апартамента. И до към 150 000 евро, ако се нуждае от ремонт или е само на шпакловка и замазка. Леко се притеснявам, защото цените така или иначе ще стават все по-високи“, твърди Моника.

Апартаментът, който оглежда е тристаен, ново строителство и струва 360 000 евро. Според брокерите в момента на имотния пазар търсенето в големите градове изпреварва предлагането.

„Ако миналата година по същото време сме имали определен обем на имоти, които са били свободни за покупка, то днес те са намалели с окол 10-15%“, обяснява Явор Пейчев.

Сред причините за повишеното търсене на жилища сега са опасения у купувачите, че когато страната ни приеме еврото, имотите ще поскъпнат. Но според икономисти този страх е неоснователен.

Има и други фактори – като например миграцията към големите градове и достъпността на банковите кредити.

„Лихвите по банковите кредит останаха ниски, което е най-вероятно сигнал за това, че банките имат доста сериозна ликвидност, която те смятат, че е доста безрискова да бъде насочена именно към имотния пазар.

Това означава, че имотите – като инвестиция, в момента са доста евтини за немалка част от населението“, смята икономистът Адриан Николов.

Според брокерите цените на имотите ще се задържат на тези нива, докато не спадне търсенето от стана на купувачите.