Общо намаление на престъпността, високи резултати в борбата с разпространение на наркотиците, намаляване на пътнотранспортните произшествия и жертвите при тях, увеличаване на санкционираните нарушители на пътя и активна роля в войната със замърсяването на околната среда, отчете днес пловдивският апелативен прокурор Тодор Деянов. 

Разкрити са 9383 престъпления в района на Апелативна прокуратура Пловдив. На съд са предадени 7 763 лица. Осъдени са 7 150 души. Общият спад в престъпността се отразява на на броя на образуваните производства и внесените актове, уточни Деянов. 

Втора тенденция, очертана от Тодор Деянов, е  спад на конвеционалната престъпност. На територията на областта са проведени 1034 операции. 1111 лица са привлечени като обвиняеми за кражби и грабежи. В областта няма регистрирани телефонни измами. За часове са разкриват грабежи на възрастни хора. Повечето от извършителите са предавани на съд, някои вече са осъдени. Лично главният прокурор е посетил голяма част от тези случаи, за да окаже морална подкрепа на жертвите. В малките населени места живеят възрастни хора и те не бива да се притесняват как ще прекарат нощите, заяви Деянов.

Апелативният прокурор съобщи, че предстои да бъдат организирани срещи с кметовете на общините и да коментирани мерките за безопасност. "Ще обсъдим и откриване на приемни на прокуратурата, където по график веднъж месечно прокурори от съответните териториални поделеня ще могат да изслушват гражданите", заяви Деянов. 

Той даде висока оценка и на резултатите в борбата с производството съхранението и контрабандата на наркотични вещества. В района на учебните заведения са проведени голям брой операции. 

"През 2020 ОД на МВР - Пловдив е на първо място по брой на образувани досъдебни производства за наркотични вещества. Иззети са наркотици на стойност над 5 милиона лева - кокаин, марихуана , хашиш, амфетамини" съобщи директорът на полицията ст. комисар Йордан Рогачев. 

По линия на корупционните престъпления през 2020 г. са образувани 235 дела , предотвратени щети за милиони левове за държавата. Предотвратен са щети за милиони при разбитите фабрики за производство на цигари в селата Калековец, Желязно и Скутаре. 

На специален надзор са взети 981 досъдебни производства - 844 от тях са за неспазване на карантината. Масово делата приключват с пробация или условна присъда и глоба. Има и осъден ефективно за нарушаване на карантината. 

Прокуратурата показа ангажираност и при замърсяване на околната среда, заяви Деянов. Преди два дни по инициатива на Окръжна  прокуратура е проведена среща с областният управител Дани Каназирева. 

Окръжният прокурор Румен Попов съобщи, че новата организация, създадена в областта за контрол по пътищата е дала много добри резултати. Тя включва командироване на полицейски служители от едно районно на територията на друго районно управление. По тази причина е прекратена практиката на корупционни престъпления по линия на престъпления по пътищата. "От началото на годината има регистрирани нови 16 опита за подкупи на полицейски служители. Фрапиращ пример имахме преди месец, когато  задържаното лице от Хисаря , предложило подкуп на полицейски служител, обясни , че го е направило,  защото "преди минаваше". Нека по места да знаят, че вече не ги проверяват комшиите им, а полицаи , които няма да вземат подкупи!" предупреди Попов. Като тенденция той отчете и изчезването на "обидните подкупи", тези от 20 лева. "Имаме случай, при който нарушителят е предложил 700 лева, но те естествено не са приети", коментира окръжният прокурор. 

Приоритетите на прокуратурата и полицията за 2021 година остават корупционните престъления, наркотиците и опазването на околната среда.