Изключително опасно време настъпва в Пловдив утре, предупреждават от НИМХ към БАН, както и Meteo Balkans.

Според синоптиците от БАН за Пловдивска област и Централна България предупреждението е в оранжев цвят. Очаква се под тепетата и общините от областта интензивни валежи, бури и градушки. Очакваното количество дъжд е между 35 и 65 литра на квадратен метър, възможно е интензивен валеж до 30 литра на кв.м за няколко часа.

Meteo Balkans слага червен код за Пловдив. Валежите на много места над посочените райони  ще са значителни по количества. Ще има условия за внезапни наводнения и силни пориви на вятъра. Висок е и рискът от материални щети. Очакваните валежи ще са между 50-80  л/кв.м.

Oще тази вечер се очакват да започнат валежите, придружени с гръмотевични бури.

Ето и детайлна прогноза за времето:

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и ще се повишава.

През нощта в Западна и Централна България валежите и гръмотевичните бури ще продължат. Има условия и за градушки. По-интензивни ще са явленията на места в Централна Северна и в Югозападна България. След полунощ от северозапад явленията ще затихват и спират, а валежната зона ще се премества на изток. Вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад, ще е умерен, в северозападните райони временно до силен. Утре отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки ще има главно в източната половина от страната и в Рило-Родопската област. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до предимно слънчево време. Ще духа умерен северозападен, в Югоизточна България – север-североизточен вятър. Температурите ще се понижат и максималните ще бъдат между 23° и 28°, в София – около 23°.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, по-интензивни ще са явленията в Рило-Родопската област. Ще духа умерен северозападен, по най-високите и открити части – югозападен вятър. Дневните температури ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще е около 19°, на 2000 метра - около 13°.