Силно инвазивният азиатски тигров комар завладява все повече територии в Европа и разпространява опасния вирус денга. Болестта е характерна за Африка, Азия и Латинска Америка, но вече е на път да стане ендемична и на Стария континент.

Промените в климата създават благоприятни условия за разпространението на тигровия комар, предупредиха от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Насекомото е забелязано в Париж, където в края на юли ще се проведат олимпийските игри

От центъра предупреждават, че международните пътувания допълнително ще увеличат риска от нови огнища на денга в Европа. Специалистите съветват хората да премахнат застоялата вода от градините или балконите си, за да предотвратят размножаването на комарите, и да използват репеленти и мрежи през нощта, пише 24 часа.

През последните две десетилетия досадните кръвосмучещи насекоми се превърнаха във все по-голяма заплаха за Европа.

Азиатският тигров комар (Aedes albopictus), който се смята за най-инвазивния и агресивен вид в света, сега се разпространява на територията на Стария континент от своя южноевропейски “базов лагер”. По данни на ЕЦПКЗ той се е установил в Австрия, България, Хърватия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Малта, Португалия, Румъния, Словения и Испания. Регистриран е и в Белгия, Кипър, Чехия, Нидерландия и Словакия.

Тигровите комари пренасят болести като чикунгуня, зика и денга, които доскоро са се срещали обикновено само в някои части на Африка, Азия и Южна Америка. Друг вид малък кръвопиец е египетският комар, който заразява жертвите си с жълта треска и вече е направил Кипър своя нов дом

Експертите твърдят, че потенциалът му за разпространение в други части на Европа е обезпокоителен, като се има предвид, че предпочита да хапе само хора.

Денга започва с грипоподобни симптоми, но може да стане сериозна и в някои случаи да доведе до смърт. През последните години се увеличават масовите огнища на заболяването. Миналата година във Франция бяха регистрирани осем случая, в Италия - четири, а в Испания - два. При повечето от тях хората са прихванали денгата някъде другаде, а след това са я пренесли в Европа. Броят на инфекциите, придобити на място, също се увеличава: през 2023 г. са били засегнати 130 души в сравнение със 71, година по-рано. Западнонилската треска, която също се предава от комари, сега е разпространена в повече европейски региони от всякога. В началото на март е съобщено за един човек, заразен с нея в Южна Испания, което показва как климатичните условия създават подходяща среда за комарите дори много рано през годината, обясняват от ЕЦПКЗ.

“В Европа вече се наблюдава как глобалното затопляне създава по-благоприятни условия за инвазивните комари да се разпространяват в незасегнати досега райони и да заразяват повече хора с болести като денга. По-големият брой международни пътувания от и до ендемични за тази болест държави също ще увеличи риска от внесени случаи, а неизбежно и опасността от местни огнища”, казва Андреа Амон, директорката на ЕЦПКЗ.

Оттам съветват хората да предприемат лични мерки за защита, защото ранното откриване на случаите, навременното наблюдение, по-нататъшните изследвания и дейностите за повишаване на осведомеността са от първостепенно значение в най-застрашените райони в Европа.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) денга е ендемична в повече от 100 страни по света, като през миналата година са регистрирани над 6 млн. случая, от тях 7 хил. са смъртни. Най-голям брой са били регистрирани в Бангладеш, Малайзия, Тайланд и Виетнам. Маларията е най-смъртоносната болест на планетата, пренасяна от комари. Тя се разпространява сред хората чрез ухапване от заразени женски, наречени анофели, които са открити и в Европа. Съществуват опасения, че ако условията са подходящи, случаите на малария могат да се увеличат и на континента в бъдеще.

Денгата е смъртоносна

Най-честите симптоми на денгата са висока температура, главоболие, болки в тялото, гадене и обрив. Повечето от болните се подобряват за 1-2 седмици. Някои хора развиват тежка форма на денга и се нуждаят от грижи в болница. В тежки случаи болестта може да бъде смъртоносна. Няма измислено лечение за денга, ползват се симптоматични лекарства.

Зика е особено опасна за бременните

Повечето хора, инфектирани с вируса зика, нямат симптоми. Ако се развият такива, те започват 3-14 дни след заразяването. Обикновено са леки и включват обрив, треска, конюнктивит, болки в мускулите и ставите, отпадналост и главоболие. Обикновено продължават 2-7 дни. Зика е особено опасен за бременни жени, защото може да предизвика малформации в плода. Няма ефективно лечение срещу него. На болните се препоръчва да си почиват, да пият много вода, а за да облекчат болките, да вземат болкоуспокояващи.

Няма ваксина срещу чикунгуня

Чикунгунята причинява треска и болка в ставите, която често е силно болезнена и е с различна продължителност. Други симптоми включват подуване на ставите, болки в мускулите, главоболие, гадене, умора и обриви. Понастоящем няма одобрена ваксина или специфично лечение срещу чикунгуня.

За 24 ч маларията става тежка и убива

При неваксинирани индивиди симптомите на маларията обикновено се появяват 10-15 дни след ухапването от заразения комар. Първите симптоми - треска, главоболие и втрисане, може да са леки и трудно разпознаваеми. Ако не се лекува в рамките на 24 часа, болестта може да стане тежка и да доведе до смърт. Децата с тежка малария често развиват едно или повече от следните усложнения: анемия, дихателен дистрес и церебрална малария (гърчове, припадъци, кома). При възрастните често се наблюдава и мултиорганна недостатъчност. В ендемични за малария райони хората могат да развият частичен имунитет, което позволява възникването на безсимптомни инфекции.