Общинският съвет ще гласува предложение, с което ще се дарят 13 имота с обща площ от около 6000 км.м на НКЖИ. Терените са необходими на държавното предприятие, за да завърши модернизацията на жп линиите в жп възел Пловдив с евросредства. Имотите са с големина от 22 кв.м. до 1750 кв.м, като се намират в северната част на града – край гара Филипово и междугарието до Скутаре. Там се предвижда и удвояване на жп трасето.

Това е първата стъпка в размяната на имоти между Община Пловдив и държавните компании. Градските власти очакват 5 дка имот, който е собственост на БДЖ от южната страна на пробва на гарата, който се изпълнява по същия проект.

Той се намира на кръстовището на ул. „Македония”,  ул. „Димитър Талев” и „Калиакра”, където ще се изкарва трафика от пробива на гарата. Без този имот, то Община Пловдив няма да може да направи развръзките, които да осигурят нормалния трафик на излизане от пробива.

Също така днешна дата Община Пловдив трябва да отчужди 28 имота в карето около стадион „Тодор Диев” – по улиците „Македония”, „Димитър Талев” и „Калиакра”, за да може да изгради адекватна инфраструктура за използването на новата пътна връзка. Процедури са започнали за част от имотите.

Зам.-кметът по строителство Тошо Пашов бе заявил наскоро, че ще се възложи проектирането на два варианта на цялата зона – при изхода му, както и за свързването с разширяване на улица „Кукуш”. Тъй като има много имоти за отчуждаване, а процедурата е тромава, ще иска първи вариант за пътни развръзки и частично разширение на улиците, за да може да бъде изготвено бързо и да поеме трафика при пускането на пробива. Вторият вариант ще е за разширение, когато бъдат отчуждени всички имоти.

Пробивът се очаква да бъде напълно завършен през лятото на 2025 година.

Община Пловдив плаща 90 хил. лева за 2 дка в Кючука, нужни за развръзките от пробива на гаратаГрадските власти чакат споразумението между НКЖИ и БДЖ, за да получат имот от 5 дка в зоната