Бившия кмет на община "Родопи" Йордан Шишков е оправдан по всички обвинения за безстопанственост след години съдебни дела. Това стана с решение на тричленен състав на Върховния касационен съд.

Припомняме, че Шишков бе обвинен за длъжностни престъпления, безстопанственост, съзнателно сключване на неизгодни сделки и неправомерно разходване на бюджетни средства. Тези му действия според обвинението довели до крупно финансови вреди за общината - неустойки по договори за близо 500 000 лева. 

Делата срещу Шиков бяха по няколко договора, включително за ремонта на пътя Пловдив - Дедево. Първото дело от 2015 година приключи с осъдителна присъда. В последствие казуса на Шикова бе обжалван пред редица инстанции, бе връщан за нови разглеждания, по някои обвинения Шишков бе оправдаван, по други получаваше осъдителна присъда.

На първа инстанция Шишков е бил признат за виновен и е получил едногодишна условна присъда с 3 години изпитателен срок, както и глоба в размер на 1000 лв. Бившият кмет е трябвало да заплати и имуществените вреди в размер на 459 654,57 лв.

Впоследствие обаче присъдата е отменена изцяло, Йордан Шишков е признат за невинен, а искът е бил отхвърлен. 

Делото се водеше от Апелативната специализирана прокуратура, която понастоящем е закрита. Последното решение, което обяви екскмета на "Родопи" за невинен по всички обвинения бе Специализирания наказателен съд. 

Според ВКС изводът на Апелативния специализиран наказателен съд, че първата инстанция по недопустим начин се е отклонила от очертаните с обвинителния акт рамки на обвинението, е верен, като в този смисъл претенцията за допуснато нарушение на закона е лишена от основание. В този смисъл е и решението на тричленния състав от днес. 

Доводът в протеста за липса на съществено изменение на обвинението, "тъй като дали щетата за община "Родопи" е следствие на причината, приета от Специализирания наказателен съд, или е резултат от сключените две спогодби като цяло, ведно с всички клаузи в тях, е без съществено значение, тъй като и в двата случая щетата е налична, а и подсъдимият е присъствал на всички съдебни заседания, по време на които са били събирани доказателства за извършеното от него престъпление и е могъл да реализира правото си на защита по тях", не се възприема от върховните съдии. Те подчертават, че съгласно обвинителния акт прокурорът не е претендирал щетата за община "Родопи" да е произтекла от сключването на самите спогодби, а от неуведомяването на общинския съвет за изменение на параметрите по договорите в сключените от подсъдимия две спогодби. Магистратите посочват още, че след като Шишков е бил осъден по непредявено обвинение, присъствието му в съдебното заседание и участието му при събирането на доказателства не гарантира ефективното упражняване на правото на защита. Също наличието на щета не е достатъчно обстоятелство, за да се приеме, че изменението на обвинението е несъществено, както твърди прокурорът, защото тя трябва да е пряка и непосредствена последица от поведението на подсъдимия такова, каквото е било описано в обвинителния акт.

В мотивите на касационния състав се отбелязва, че не недопустимото изменение на обвинението е основната причина за постановяването на въззивната оправдателна присъда. Върховните съдии са категорични, че предвид изложените съображения за липса на обективна съставомерност на престъплението в което Йордан Шишков е бил обвинен, материалният закон е приложен правило с постановяването на оправдателна присъда.

Решението слага край на сагата и не подлежи на обжалване.