Конференция, обединяваща  множество фирми и производители, които подпомагат развитието на биоикономиката в България, бе открита  Аграрния университет в Пловдив. В нея взеха участие еврокомисар Илияна Иванова, премиерът акад. Николай Денков и министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева.

Началото на дискусията се даде от ректора на Аграрния университет проф. Христина Янчева.Тя представи целите на днешното събитие и се обсъдиха предизвикателствата и възможностите за създаване на Регионални иновационни долини за биоикономика и хранителни системи, особено за страните и регионите в Източна и Централна Европа. 

Акад. Николай Денков също изрази подкрепата си България да бъде център за развитие на биоикономиката и хранителните системи. Старозагорският район от години е вече развит в сферата на биоферми, които произвеждат протеини от неживотински храни, подчерта премиерът на България.

Министерството на иновациите и растежа ще работи по три основни приоритета. Първият е изграждането на предприемаческа и стартъп екосистема, която да промени лицето на България. Това заяви в Пловдив министър Милена Стойчева. Вторият е България да се превърне в място, където се създават продукти и услуги с висока добавена стойност чрез научна и развойна дейност, които да привличат високотехнологични инвестиции. Третият е България да стане иновационния хъб за Югоизточна Европа и да поведе новата вълна иновации.

В онлайн връзка се присъедини Илияна Иванова. Тя изрази подкрепата си за начинанието, на което Пловдив е домакин. 

“Изправени се пред редица предизвикателства, геополитическа нестабилност, войни, промените в климата, загубата на биологично разнообразие, демографските промени са само част от тях. Всичко това са знаци, че не трябва да губим време, а да обединим усилията си около една обща цел. Осигуряване на просперитета и развитието на човечеството в баланс с нашата планета. Твърдо вярвам, че иновациите и технологиите са един от ключовите фактори за насърчаването на устойчив, икономически растеж. 

Европейската комисия стартира нова програма за иновации, която ще е един от следващите приоритети на еврокомисар Иванова. Тя ще включва създаването на 100 нови регионални иновационни долини, с цел да бъдат пресечна точка, където науката, обществото и бизнеса да работят заедно, за да се ускорят иновациите, но най-вече да се подкрепи регионалното развитие. Държавите от Централна и Източна Европа ще играят ключова роля в сближаваното на всички участници от цяла Европа, за да се намали изоставянето в областта на иновациите. Един от основните акценти в конференцията беше храната, като съществена част от човешкия живот, икономиката и културата ни. Според участниците в конференцията, настоящите продоволствени системи не са все още готови за бъдещето, нужно да се изгради по-устойчиво присъствие в биоикономиката.

“Има нужда да разнообразим протеините в диетите си, наблюдаваме все по-голямо търсене на протеини от неживотински произход, което води до нови бизнес възможности и работни места. Европа е в челните редици по отношение на научно-изследователската дейност, в областта на алтернативните протеини чрез биотехнологии на прецизната ферментация.”, каза Иввванова.

Еврокомисарят на България вярва, че българските фирми в този сектор ще се възползват от тези нови възможности за бизнес растеж и същевременно ще се допринесе за здравословното хранене. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайн обяви инициативата за биотехнологии като един от приоритетите ни за 2024 година. Инвестирани са близо 6 милиарда евро в устойчивата кръгова биоикономика, която оказва въздействие в регионите, а в държави като България има голям потенциал.