Нова технология почиства само с вода графитите в Пловдив. Иновативният метод бе демонстриран на едно от емблематичните тепета в града, което постоянно става обект на драсканици от вандали. Нанотехнологията предоставя защита на повърхността, която позволява почистването на графита да се случи само с вода, заявиха от общинското предприятие „Чистота”.

„Борбата с драскането на графити по емблематичните за Пловдив места продължава от 2012-та година. В тази връзка направихме едно проучване и тествахме нова технология, защото само с почистване изглежда няма резултат, защото колкото и да чистим, нови графити се появяват постоянно. Запознахме се с нов продукт за защита на почистени вече места - нанотехнология, която дава възможност с дълготраен ефект лесно да се почисти”, заяви директорът на ОП „Чистота” Десислава Георгиева.

Почистването се извършва само с вода и отнема изключително малко време, в зависимост от големината на графита.

„За две минути и само с вода става почистването. Идеята ни е за в бъдеще да развием нашето партньорство с фирмата, която предлага нанотехнологиите като ние почистваме, а те след нас защитават. Дават две години гаранция на продукта като защита или около 10 цикъла за измиване. Идеята ни е Пловдив да изглежда като един наистина древен и вечен град, без графити. Това е нещо, което не може да продължава. Основно драскат вечер и установяването им става много трудно”, добави още тя.

Директорът на ОП „Чистота” заяви, че това явно е начин на „творците” да изразяват себе си, но не е това мястото и не е това начинът.

„Това е немска технология, която защитна бариера на повърхността и позволява отстраняването на графита с най-обикновена водоструйка. Това е много по-изгоден и екологичен начин за почистване, който вече се използва на много места в страната. Относно колко ще струва това на града, зависи от обема работа, но ще се направи сметка, която накрая да е оправдана за бюджета на общината”, заяви представител на фирмата.

@trafficnews Нова технология почиства графитите в Пловдив само с вода. ????#trafficnewsbg #Plovdiv #Bulgaria #fyp #fy ♬ original sound - Trafficnews

Галерия: