Над 500 домакинства са подали заявления за подмяна на стари отоплителни уреди с екологично чисти по новата програма за подобряване на въздуха в Пловдив. Едно е заявлението за термопомпа и 2 за печка на пелети. Подаването им е започнало през втората половина на септември. Припомняме, че Общината бе одобрена за проект за 28 млн. лева, чиято крайна цел е намаляване на емисиите на фини прахови частици от битовото отопление, представляващ един от основните източници на замърсяване на въздуха.

Крайният срок за приключване на проекта е 2029г., като прогнозите са близо 4 000 домакинства да подменят отоплителните уреди си на твърдо гориво с алтернативни устройства, отговарящи на еко нормите.

„Общата ни цел е подобряване качеството на въздуха в общината. Специфичната ни цел е да се подменят отоплителните уреди на твърдо гориво на домакинства с алтернативни видове отоплителни устройства. Всеки момент очакваме да сключим договор с дружеството, което трябва да подсигури техническата помощ – набиране на заявления, разработване на концепция, разкриване на офиси във всеки район на Пловдив и един в централните части на града, както и телефонна линия, където хората ще могат да получават информация относно програмата. Експертите от техническата помощ ще обхождат всяко едно домакинство, за да проверят ситуацията в жилищата и дали заявителите отговарят на изискванията“, заяви ръководителят на проекта Веселка Чопкова.

На официалния сайт на Общината вече има банер, който отвежда към страницата на програмата „За по-чист въздух“. Там са прикачени и заявленията, с които ще се кандидатства за участие.

Най-важните изисквания са – желаещите домакинства да са на територията на Община Пловдив, да се отопляват на дърва или въглища, както и да са собственици на имота, в който желаят подмяна.

„Разликата с вече реализирания проект за подмяна на стари уреди, е, че този дава възможност за доставка на термопомпи и радиатори, както и фотоволтаични системи. Спрямо анализите се предвиждат около 50 домакинства да се възползват от фотоволтаици. Анализите ни от 2022г. показат, че голяма част от населението на Пловдив предпочита подмяна на старите си печки с климатици. До края на месеца ще се сключи договор с дружеството, избрано за изпълнител за доставка на този тип отоплителен уред“, заяви още Чопкова.

Още през май за позицията по демонтаж на старите печки бе избран изпълнител, който има готовност да започне работа при сключване на договори с крайните получатели. 

Избраха фирма за демонтаж на кюмбетата преди да сложат климатици за 28 млн. лева в ПловдивОбщината този си взе поука от предишния програмен период, където подмяната висеше на косъм

Това, което остава като задача на администрацията е обявяване на нова процедура за доставка и монтаж на радиатори, защото предходната беше прекратена, припомни тя. До 2025 година пък е срокът за обявяване на тази за фотоволтаични системи. Кандидатстващите за фотоволтаици трябва да отговарят на дефиницията за енергийно бедни домакинства и да получават помощи през отоплителния сезон. Жилището трябва да е еднофамилна къща, която не е част от топлопреносната мрежа. По изискване желаещите трябва да кандидатстват за климатици, като посочат, че искат да получат и такава инсталация, обясни ръководителят Чопкова.

Предстои сформиране на екип, който ще извършва контрол по стария проект, от който се възползваха 3169 домакинства. Предстои да бъде проверено дали те използват уредите си по предназначение. Тогава приоритетно са разглеждани районите в горещите точки на замърсяване – „Северен“, „Централен“, части от „Южен“ и „Западен“. 

Анализ на общината показа, че нивата на ФПЧ 10 в града намаляват тенденциозно, като през зимата ще може да бъдат обявени конкретни данни относно резултатите на програмата, приключила през 2023г.. 

Припомняме, че от програмата за подмяна на отоплителни уреди, която е за 28 млн.лева, най-голямата част от финансирането е за закупуването на климатици. Сумата е за 14,3 млн. лева срещу нея трябва да се закупят 6435 климатици. Най-много от тях са с големина 12-ки  -2967 броя. Ако интересът към климатиците е по-голям, ще бъдат пренасочени още 4,4 млн. лева за покупката на още 1900 отоплителни системи и така общият им брой ще стане 8365.

Втората най-голяма позиция е за закупуването на камини и котли на пелети. Сумата е 8,8 млн. лева, а срещу това ще се доставят 354 от уредите.

Новата опция, която се предвижда в този програмен период е монтирането на термопомпи и вентилаторни конвектори за 4,4 млн. лева. Броят на термопомпите  е около 200, а 100 са конвекторите. Ако интересът към тях е по-голям, то сумата от 4,4 млн. лева ще бъде разпределена за тази позиция за същия брой отоплителни уреди.   Последната позиция е за закупуването на радиатори за 1,3 млн. лева.