Служители на пловдивския завод за  електронни лампи, тръби и полупроводници „Асел“ ЕООД сигнализираха, че вече 5 месеца не са получавали заплати.

„Близо 200 души не сме получавали заплатите си от януари насам, въпреки жалбите, които пускаме и глобите от Инспекцията по труда – положението продължава да е същото“,  заяви пред TrafficNews служител на компанията. Той заяви, че много от хората са в безизходица и продължават да работят там, защото ги е страх, че ако напуснат – няма да получат заплатите си. Те не изключват и протести, ако скоро дължимото им не бъде изплатено.

Компанията, която се намира в индустриалната зона на „Тракия“, е създадена през 2002 година. Мажоритарен собственик е италианецът Еррико Фантауци, а доскоро с малки дялове са сънародниците му  Сандро Колорато и Енрико Маури. Управител на „Асел“ ЕООД“ е Елена Тютюнджива.  За 2021 година компанията отчита 21 млн. лева оборот.

На същия адрес – „Асеновградско шосе“ 1 е регистрирана и фирмата „Аселпласт“ ЕООД, където управител и едноличен собственик на капитала отново е Еррико Фантауци. Отчета им от 2021 година показва 1,4 млн. лева оборот. Въпросната фирма обаче е вкарана и в списъка със задлъжнели лица към НАП. Тя е била включена през 2023 година, като държавата си търси 142 хиляди лева задължения.

През 2019 година „Асел“ ЕООД също бе сред длъжниците на НАП със 136 хиляди лева, но вече не фигурира в черния им списък.  

Италианската компания попадна през годините в няколко скандала, като имаше и протести през 2012 година заради неизплатени заплати.  През 2014 година служителите й се оплакаха от лоши условия на труд, като сигнализираха и синдикатите.

Тогава от КТ „ Подкрепа “  заявиха,  че чиновниците се трудят в извънредно нездравословни условия, а върху тях се упражнява душевен тормоз. Работниците поставят редовно ексклузивен труд, който не се заплаща, а заплатите се бавят с месеци. Тогава имаше обвинения, че се  нарушава  и екологичното законодателство, тъй като продукцията се почиствала благодарение на тежки химикали.

Репортер на TrafficNews няколко пъти се опита да се свърже с управителя на фирмата Елена Тютюнджиева. Тя не вдигаше мобилния си телефон, а на служебния, даден в сайта на компанията ни вдигна служителка, която обясни, че г-жа Тютюнджива е много заета. На разположение за разговор е бил Еррико Фантауци, но той говорил само италиански.

На въпросите ни относно заплатите, които се бавят – служителката, която не се представи, заяви, че в завода работят около 100 души, а днес са им преведени 50% остатъка от януари, както и за февруари.  Запитана кога се очаква хората да си получат възнагражденията за останалите 3 месец, тя заяви, че до 20 дни ще им бъде изплатено всичко.

TrafficNews ще продължи да следи случая!