Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай извърши освещаване на новия параклис „Свети архиепископ Лука“ при Диагностично-консултативен център V „Свети архиепископ Лука“.

Празничната света литургия започна точно в 17:30, а сред официалните гости бе кметът на Пловдив Константин Димитров, кметът на "Тракия" Георги Гатев, кметът на Район “Източен” Емил Русинов. На освещаването присъстваха и ръководни фигури към ОДМВР Пловдив.

Управителката на лечебното заведение Яна Кашилска е получила благословията на пловдивския митрополит Николай, светецът Лука да стане покровител на здравното заведение. Дата за освещаване не е избрана случайно, днес се отбелязва смъртта на Свети Лука. Той е хирург, покровител и пазител, който е оставил следа в медицинската литература.

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай разказа за величието и образа на светеца. Той запозна присъстващите с това колко талантлив хирург е бил Свети Лука.

“Прекрасен е този храм. Вътре стенописите са много хубави- във византийски православен стил. Мястото е прекрасно, определихме го заедно с д-р Кашилска и с г-н кмета. Това да дарите болните, страдащите, а и всички нас с едно място за утеха и на божествена благодат е нещо велико, нещо много значимо за нашето объркано духовно особено време. Свети Лука от днес ще бъда ваш наставник и закрилник. Да ни е честит новият параклис! Нека ни дава душевно спасение!” Така завърши своето слово Пловдивският митрополит Николай. Той пожела на медиците вяра в бога и освети икони с образа на Свети Лука, които ще бъдат поставени във всеки лекарски кабинет на Диагностично-консултативният център.