Не само климатичните изменения допринасят за безводието, друг основен проблем, и то може би доста по-сериозен, е липсата на ефективност, тоест огромните загуби. Това каза служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров в ефира на бТВ.

Той припомни, че Министерството на околната среда и водите (МОСВ) стопанисва 52 язовира, от които 12 са за питейно-битови нужди, както и че няма населено място на режим, свързано с язовирите, за които отговаря ведомството.

Проблемът с управлението на водите е дългосрочен, подчерта Петър Димитров.

Ние в днешно време не използваме водите на огромен източник като река Дунав, това е бъдещето, все още не прехвърляме чрез деривации води от един източник в друг, където ги има, обясни още той.

Служебният министър изтъкна, че дори след водни цикли на места, реализирани с много пари, не се намаляват загубите по мрежата. Той даде пример с огромен воден цикъл за около 95 млн. лева, където загубите на вода по водопроводната мрежа са 86% официално. Даде и позитивен пример – ВиК Враца, които са намалили загубите си след воден цикъл - от 24 млн. ползвани води, на 9 млн.

Тук всичко опира до отговорността на местните власти и на ВиК операторите, каза още Петър Димитров и припомни, че в България има сериозно законодателство в областта на строителството и нормите, които би било редно да се изпълняват.

Според служебния министър напоследък сме свидетели на екстремни климатични явления, които ни показват само в най-общ вид какво ни очаква за вбъдеще. За да се справим с тях, са ни необходими много сериозни научни изследвания, допълни Петър Димитров.