Пловдивчанин хвана в крачка бригада, която изхвърля нерегламентирани отпадъци в контейнери в район „Северен”. Това се е случило преди дни на улица „Вук Караджич” в квартала, като пловдивчанинът е успял да заснеме нарушителите, както и регистрационния номер на автомобила, с който са пристигнали.

Той разказа пред TrafficNews, че мъжете са паркирали автомобила тип баничарка в близост до контейнерите, които са пригодени за битови отпадъци от тип „бобър” и са разположени срещу вход на детска градина. Започнали са да изкарват от баничарката килими, мокети и балатуми, като по думите на читателят ни въпросните мъже са от разчистващите бригади.

След като е видял, че изхвърлят нерегламентирани отпадъци мъжът веднага е отправил забележка към мъжете, като им е казал, че не е това мястото за изхвърляне на подобен тип вещи. Предупредил ги е, че ако не ги премахнат от контейнера, ще извика полиция.

Тогава мъжете са тръгнали да връщат ненужните вещи обратно в баничарката, след което потеглили. Същият мъж, който е хванал нарушителите преди седмици сигнализира и за образувалото се сметище в района, което след поредица от публикации на TrafficNews в тази връзка бе отстранено.

След сигнал на TrafficNews: Разчистиха незаконното сметище в Кършияка, откриха цял зоопарк под боклуцитеТаралеж също е бил сред обитателите в сметището

Жители на район „Централен” също сигнализираха за подобна гледка в техния район на ул. „Гео Милев”. В последните години въпросът с нерегламентираното изхвърляне на отпадъци в Пловдив придоби сериозни мащаби. Замърсяването на природата и обществените пространства не само влияе негативно на околната среда, но може и да вреди на здравето на населението. С цел предотвратяване на подобни нарушения и засилване на контрола, местните власти и екоорганизациите предприемат различни мерки и глоби.

От Община Пловдив апелират гражданите, които стават свидетели на подобни ситуации с нарушители да подават веднага сигнал до отговорните институции, които да реагират навреме и съответно нарушителите да понесат глоба.

Припомняме, че 80 фиша за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци съставиха от ОП "Чистота" в Пловдив за последните 3 месеца. Продължават акциите на общинското предприятие за контрол на нерегламентираното изхвърляне на отпадъци, което е основна причина за замърсяването в участъците около съдовете за смет в града. 

Най-много нарушения са констатирани в районите „Южен“ и „Централен“, като най-честите от тях са оставяне край контейнерите на големи опаковки от търговските обекти и на стари мебели и строителни отпадъци от граждани и фирми.

Неведнъж от ОП "Чистота" призовават жителите на Пловдив да се възползват от графиците за едрогабаритни отбадъци или да подадат сигнал чрез телефонно обаждане до предприятието, за да не оставят непотребна покъщнина до контейнерите и съответно да не се образуват нерегламентирани сметища.