Класацията при най-желаните гимназии в Пловдив се размести. На първо място в предпочитанията на кандидат-гимназистите застана Английската гимназия, измествайки досегашния първенец - Хуманитарна гимназия. Въпреки това обаче Математическата е тази, която приема децата с най-висок бал, сочат данни на РУО-Пловдив. 

МОН публикува първо класиране за приема в гимназии след 7 клас

2861 седмокласници са успели да се класират в желаните от тях специалности още на първи тур от кандидат-гимназиалната кампания в Пловдив и областта. 5149 е броят на класиралите се ученици, като 1883 от тях са влезли в профилирани паралелки, а 3266 – в професионални. 282 са приетите децата от други райони в България, които са предпочели да участ в пловдивски гимназии. 334 ученици остават вън от класирането и ще трябва да пробват резултатите си в следващия II етап.

В Топ 5 на най-желани паралелки за бъдещите гимназисти са „Английски език“ в ЕГ „Пловдив“, където са кандидатствали 1238 деца, 295 от тях са я подредили на първо желание в личния си списък. С малка разлика следва „Хуманитарни науки с английски език“ в Хуманитарна гимназия, избрана на първо място от 146 ученици и пожелана от общо 1224. В класацията влиза и ЕГ „Иван Вазов“ с паралелките със засилено изучаване на английски и испански език, вписани съответно от 1219 и 1031 деца. На пето място е специалността „Електронна търговия с английски език“ в Национална търговска гимназия – Пловдив, подредена от 64 ученици като първо желание и посочена от общо 985.

Най-висок обаче е бил балът за влизане в Математическата гимназия. Средният минимален праг за класиране в специалността „Математика с английски език“ е бил 442, а максималният – 499, при минимална разлика между двата пола. За специалност „Компютърна графика“ са се класирали само кандидат-гимназисти с бал от 466 до 497,5т.. Разликата в максималния праг е 8,5т. в полза на момчетата. Следва специалността „Системно програмиране“ с бал 442 – 493.5.

Сетне училищата, приели седмокласници с най-високи резултати, се подреждат така – Национална търговска гимназия, Езикова гимназия "Пловдив" и Хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил и Методий".

Сред най-желаните дуални паралелки са „Графичен дизайн“ в СУ "Черноризец Храбър", „Микропроцесорна техника с английски език“ в ПГЕЕ, „Топлотехника“ и „Експлоатация и поддържане на хладилна и климатична техника“ в ПГХТТ и „Мебелно производство“ и ПГВАД „Христо Ботев“.

Тази учебна година няма да закриват нито една паралелка в училища в Пловдив и областта. Това е решило РУО-Пловдив след анализ на резултатите след първо класиране. 

„Броят на неприетите и неучаствали в класирането съответства, включително и съобразно населените места. Създаваме организация, съвместно с общинските и училищни ръководства за предприемане на действия по Механизма за обхват и мотивирането на тези ученици да продължат образованието си“, посочва директорът Ваня Киркова.

И тази година кандидатстването се е извършвало почти изцяло дигитално. Над 96 на 100 от заявленията учениците са подали онлайн, като само 3,25% (178) са заложили на хартията.