Опитвали ли сте космическа храна? Ученици от първи клас в Пловдив вече имат опит с нея и считат, че е страшно вкусна, даже си поръчаха още.
Невероятното изживяване - буквален сблъсък с Космоса, стана възможно по проект на 1 „б“ клас от пловдивското училище СУ „Софроний Врачански“. Учениците сами избрали темата на тяхното задание да е посветена на българския космонавт Георги Иванов, който е легенда и вдъхновение за малчуганите.
Учители и родители правят стройна организация и се свързват със самия Георги Иванов, който бил много развълнувал. Канят го дори да се включи по време на събитието на първолаците, но тъй като не е в България не е имал възможността.
„Самият Георги Иванов приветства идеята. Благодари за вниманието и предаде сърдечните си поздравления. Той ни помогна да се свържем с директора на института по космически изследвания – проф. д-р Георги Желев, който веднага, без колебания и с много голяма отзивчивост, прие поканата за видеовръзка и за отговори на няколко въпроса зададени директно от децата“, разказват родители на децата от класа.
След упоритост от страна на организаторите и много отзивчивост от Института по хранителни технологии в София изпращат космическа храна за дегустация, а проф. Желев се включва чрез видеоконферентна връзка.
Децата оценяват космическата храна като изключително вкусна, въпреки че първите им реакции при вида ѝ не били особено хвалебствени. Накрая обаче дори поискали още.
„Това е стиропор“, реагира при вида на сиренето един от учениците. Секунда, след като го опитва обаче, възкликва, че наистина има вкус на сирене, и то много хубаво.
Децата атакуват с всевъзможни въпроси проф. Желев - от това дали е лесно да станеш космонавт до апскети от работата им като имат ли космонавтите вода в космоса и какво е нужно, за да излети една ракета.
Любознателните първолаци получават много знания за това колко е вълнуващо да бъдеш космонавт и като цяло да се реализираш в тази сфера, както и върху какво работи Институтът в момента.
От Института по космически изследвания отправят и специална покана към малчуганите за посещение на базата им. Има и българско космическо меню, което децата са поканени да опитат, когато скоро посетят Института по криобиология и хранителни технологии.