Граждани, живеещи в комплекса Саут Сити в кв. „Остромила” сигнализират за контейнери, които всяка седмица се превръщат в незаконно сметище. 

Според сигнал на граждани, които ни потърсиха, контейнерите системно били премествани на улицата извън определените места от служителите на ОП „Чистота” в моментите, когато минавал автомобилът за събиране на смет. Така гражданите сами трябвало да  връщат контейнерите в очертанията. Освен това те били недостатъчни и участъкът около тях непрекъснато бил затрупан с боклуци.

"За съжаление след ремонта на улица "Остромила" се изгради нещо като джоб, но той е толкова близо до входа на комплекса, че ограничава видимостта. Така живеещите, които излизат  с колите си, не могат да преценят ситуацията и онзи ден дори имаше пътно произшествие", сигнализират от комплекса. Гражданите са пуснали няколко жалби в "Южен" с настояване контейнерите да бъдат преместени с няколко метра по -назад, но на този етап това не се е случило. 

TrafficNews предаде сигнала в Община Пловдив като поиска проверка по случая. От там съобщиха, че контейнерите в кв. „Остромила” са били изпразнени, а пространството около тях почистено в петък, 18 октомври. Освен това при извършване на проверката същите са били открити в определените за тях очертания без следи от преместване.

„Молим гражданите да изхвърлят отпадъците си в определените за това места, а при необходимост от извозване на обемисти отпадъци да позвънят на съответните телефони” -  призовават от Община Пловдив.

По информация на служители от ОП „Чистота” във въпросния участък редовно се откриват отпадъци, изхвърлени около контейнерите, но не и в тях.

„В квартала са осигурени по няколко контейнери за смесен боклук, които са непосредствено един до друг. Освен това има пунктове за изхвърляне на битови отпадъци и контейнери за разделно събиране.” – коментират от ОП „Чистота”.

Почти едновременно с този сигнал, друг наш читател ни потърси с информация, че кошчетата за боклук на Небет тепе са оставени да преливат необезспокоявано. След като предадохме и за този сигнал, служителите на ОП „Чистота” почистиха района в рамките на час. Не стана ясно обаче чия е отговорността, за да се стигне до подаване на подобен сигнал.