Остават две седмици до старта на учебната година, а с това започва и подготовката за учениците и тези, които ще прекрачат училищният праг за пръв път. Някои родители, които за пръв път ще изпратят децата си на училища предпочитат да стартират закупуването на необходимите приспособления за учебните заведения още през август месец, а някои остават тази задача за последния момент.

Проверка на TrafficNews показа каква е сумата, която трябва да си подготвим за ученик, който има нужда от всичко необходимо за учебния процес. Цената варира от 100 до 500 лева за пълна подготовка, като дали ще се разпростираме в покупките или ще действаме по-икономично зависи от бюджета, с който разполага домакинството.

Сумата за подготовката включва неща като ученическата униформа, дрехите за първия учебен ден, раницата и съпътстващите пособия от задължителния списък на първолака като раница, несесер, тетрадки, помагала, дрехи, обувки, униформа, но това не е всичко в задължителния списък.

Проверка в една от големите вериги магазини показва, че тетрадки с широки редове по 40 листа се предлагат на цена 1,89 лв. за брой. Тетрадка по математика с малки квадратчета по 40 листа за работа в клас и за домашна работа е близо 2 лева за брой. По останалите предмети се използват отново тетрадки с широки редове, като за тях ще заложим общо четири броя, като прибавяме и нотната тетрадка по музика, която е левче за брой. Цветни моливи в комплект от 12 броя можем да намерим на цена от 3,99 лв.

30 броя цветни химикалки пък откриваме за около 6 лева. Комплект от гумичка и острилка стига близо 5 лева.

На пазара се предлагат различни видове чанти, според зависи екстрите, с които искаме раниците да разполагат, но можем да открием такива на цена от 50 лева до 500. Ако не държим на марки и технически вградени устройства, то определено можем да закупим съвсем адекватна раница на цена около 70 лева. Американската академия по педиатрия препоръчва раниците да тежат не повече от 10 до 20 процента от телесното тегло на детето.

Някои родители държат да закупят на децата си телефон, за да могат да имат контакт с тях при нужда. В някои училища внасянето на телефон в класната стая е абсолютно забранено, а в някои учебни заведения смартфоните биват събирани още в началото на часа. Малко са учебните заведения, които позволяват пълен достъп до устройствата, а дори и да се случва- то е само в междучасията.

Припомняме, че до 15 октомври се подават заявленията за отпускане на еднократна помощ от 300 лв. за ученици, записани в първи и осми клас, и за ученици, които продължават обучението си във втори, трети и четвърти клас.

Средствата се изплащат на два пъти - 50 на сто от размера се предоставя след влизане в сила на заповедта за отпускането на помощта, а остатъкът - в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище, посочват от Агенцията за социално подпомагане. Еднократната помощ за учебната 2024/2025 г. се предоставя независимо от доходите на семействата.

Ако родителите на първокласници и осмокласници желаят да получат помощта преди началото на учебната година, е необходимо да приложат удостоверение от училището, че детето им е записано в съответния клас.

От агенцията уточняват, че това е така, тъй като в тези етапи на обучение има задължително записване. По служебен път Агенцията получава от Министерството на образованието данните за реално записаните ученици в съответния клас на обучение най-рано на 5 октомври, т.е. след началото на учебната година.

При подаване на заявлението за отпускане на еднократна помощ за учениците от втори, трети и четвърти клас не е необходимо да се представя такова удостоверение.

Подаването на заявление става лично чрез представяне на лична карта. Може да се изпрати и чрез лицензиран пощенски оператор, включително чрез услуга за електронна препоръчана поща, както и по електронен път с квалифициран електронен подпис. Друга възможност е по електронен път посредством електронна административна услуга съгласно Закона за електронното управление.

Публикуваме и примерния списък за задължителни училищни пособия за учебната година на първокласниците.

Тетрадки

1.Тетрадки с тесни и широки редове -10 бр.

2.Тетрадки с големи квадратчета по математика – 6 бр.

3.Тетрадки с малки квадратчета – 10 бр.

Пособия

1.Черни моливи НВ – 4 бр., химикали – син и червен

2.Цветни моливи- 12 цвята, флумастери, двуцветен молив

3.Пастели-мазни

4.Острилка с контейнер

5.Гума за моливи

6.Комплект пластмасови пръчици 20 бр. и показалка

7.Сметало

8.Линия и триъгълник

9.Акварелни бои

10.Блок номер 4

11.Четки за рисуване – плоски ( дебела и тънка) ; кръгла (дебела и тънка)

12.Чашка за вода по рисуване

13.Малка домакинска гъба и постелка за чина

14.Гланцово блокче, сухо лепило

15.Ножичка за хартия с тъп връх

16.Дъска, ножче, и пластилин

17.Тефтерче за записване на съобщения

18.Моливник, раница, програма.

19.Цветни папки – джоб с копче за различните учебни предмети 5 бр.

20.Лична карта и снимка за документи

21.Облекла и етикети за учебници, тетрадки и помагала

Физическо възпитание и спорт

1.Спортен екип, резервна тениска

2.Гуменки за салона, маратонки