По повод статията “Заповед бави премахването на сухи и опасни дървета край Гребната база” кметът на район “Западен” Тони Стойчева коментира пред TrafficNews, че имотът, попадащ в отсечката между хотел „Лендмарк” и ул. “Парк Отдих и Култура”, е публична общинска собственост.

Тя е запозната с проблема за лошото фитосанитарно състояние на гората и необходимостта от пълно прочистване на изсъхналите дървесни видове, за което са водени множество разговори с ръководството на ОП “Градини и паркове”. Общото решение е да се сформира комисия от широк кръг експерти от общинското предприятие, районната администрация и други външни специалисти, която да изготви фитосанитарна оценка, необходима за издаване на заповед за отсичане на дърветата.    

За целта е предприета първата стъпка в тази посока – изпратено е писмо до Съюза на ландшафтните архитекти в България и Научно-техническо дружество по озеленяване - Пловдив с молба за включване на техни експерти в комисията.

В плановете на районната администрация, след като бъде изпълнена заповедта на кмета, е включено и последващо залесяване с подходящи видове, за да бъде напълно възстановена гората и да се превърне в едно приятно място за разходки.

Заповед бави премахването на сухи и опасни дървета край Гребната базаФитосанитарни проверки са били извършени още през месец юли