Изключително добре запазена  мраморна статуя е открита при разкопки в античния град Хераклея Синтика край Петрич, където работи  екипът на проф. д-р Людмил Вагалински. Находката е открита в подземния канал на града - "Клоака Максима", и археолозите действат изключително прецизно, за да не бъде увредена, защото статуята е изключително запазена.

Статуята е висока над 2 метра и вероятно изобразява Хермес, едно от най-популярните божества в този район - коментира ръководителят на разкопките проф. д-р Людмил Вагалински пред "Археология Булгарика". - Предстои ни още много работа и не искам да прибързвам със заключенията, но отсега мога да кажа, че тази антична статуя е не само най-добре запазената сред откритите тук, а и изобщо на територията на България." Според него някогашните жители на града са я положили в пръстта на това място след голямото земетресение през IV век, за да съхранят за по-добри времена едно от старите си божества в период, когато християнството вече е официална религия.

Новооткритата мраморна статуя в Хераклея Синтика все още не е изцяло освободена от пръстта,. "Правена е от майстор, използвал цял мраморен блок, вероятно през II век сл. Хр. Според археолозите има паралели с други изображения на бог Хермес, от известен иконографски тип е, но са запазени много малко подобни статуи по света. За България е първата", разказват от изданието. Междувременно се подготвя конструкция, с която статуята да бъде извадена от Клоака Максима и да бъде преместена в музея в Петрич. След необходимата реставрация тя ще бъде изложена сред останалите експонати.