Община Пловдив определи асеновградската фирма „Запрянови  - 03” за строителството на нова детска градина в район „Южен”.  Тя ще бъде изградена на ул. „Константин Геров“ № 47 на терена между училище ОУ „Стоян Михайловски” и ДГ „Здравец”.  Въпреки че в зоната има още детски ясли и още една детска градина, местата за децата в най-заселения район на Пловдив недостигат.  

Избраната фирма е предложила близо 4,9 млн. лева без ДДС, а възложител на поръчката е зам.-кметът Владимир Темелков. По-голямата част е финансирана след спечелен проект от Министерството на образованието и науката, а остатъкът  ще се поеме от Община Пловдив.

Както TrafficNews писа поръчката бе атакувана в КЗК от хасковската фирма „Аква Конструкт груп”, но жалбата й бе отхвърлена.  

Детската градина ще бъде с 6 групи за 150 деца, като тя ще отговаря на всички съвременни изисквания за отглеждането на децата. По проект РЗП-то е 1850 кв.м, целият терен е 4403 кв.м. Предвижда се озеленяването да бъде на площ от 1940 кв.м, а всяка група да има отделна площадка за игра от 250 кв.м.  Срокът за завършването на градината не може да е по-дълъг от 540 календарни дни.

Община Пловдив спечели първия рунд срещу фирмата блокировач от Хасково за проекти за 10 млн. леваКЗК отказа производството за нова детска градина в „Южен", отхвърлиха и спирането на два пътни ремонта