Зелена светлина за избора на нов обществен посредник на Пловдив, след като днес местният парламент назначи 7-членен състав на комисия, която ще се ангажира с подбора на кадри. След дебат и спор за това кой да бъде представител на ГЕРБ в комисията, в крайна сметка се прие предложението на председателя на ОбС Атанас Узунов. Седемте членове на временната комисия за подбор на кадри ще бъдaт - Георги Василев (ГЕРБ), Александър Ракшиев (ПП-ДБ) , Стефан Послийски (Съединени за Пловдив), Ерол Съдъков (Браво, Пловдив), Георги Апостолов (Възраждане), Минка Сърнешка (БСП за България) и Димитър Арнаудов (ИТН).

 Изборът на състав предизвика разделение в групата на ГЕРБ, след като Йордан Илиев пожела да номинира Слави Георгиев. Между него и вносителя на предложението Узунов се разрази дискусия, която наложи взимането на кратка почивка. В крайна сметка обаче предложението на Илиев не беше прието, след като 11 съветници гласуваха “Въздържал се”, а 16 бяха “против”.

 Припомняме, че последният опит да се избере омбудсман бе през 2021 година. Тогава имаше 5 кандидати, но никой не събра нужните 34 гласа – 2/3 от състава на Общинския съвет. Най-много получи Савина Петкова – 29 гласа. На практика в момента Борислав Стаматов вече 8-ма година е временно изпълняващ длъжността. Комисията, избрана днес с подкрепата на 39 съветници, ще има срок до 11 октомври да избере нов Омбудсман на Пловдив, който да се грижи за спазване правата и интересите на гражданите.