Повече ли са цикадите в Пловдив и опасни ли са те? Този въпрос терзае пловдивчани, които се свързаха с TrafficNews, тъй като сутрин и привечер градът е озвучен със специфичния звук на насекомите, а в различни форуми се среща информация, че цикадата може да предизвика глухота, ако издава специфичния си звук в близост до човешкото ухо.

Цикадите са насекоми, които приличат на скакалци и се срещат по всички континенти освен на Антарктида. Забелязват се най-вече през горещите дни и през малкото време, което прекарват на слънце, те сменят обвивката си, пеят оглушително, летят, размножават се и след това умират. 

Заради запитвания до медията ни във връзка с увеличената им популация и притесненията от пронизващия звук, който издават, се обърнахме към Огнян Тодоров-директор на Природонаучния музей в Пловдив.

Той заяви, че няма нищо неестествено в наличието на цикади и заяви, че ги е имало от край време по нашите географски ширини.

„Винаги е имало цикади, особено в горещото време. Няма увеличена популация, съвсем нормално е положението. Видовете са безобидни, дори и цикадата от най-големия вид „Орда” изглежда голяма и страшна, но се храни със соковете от дърветата и не е опасна. Не вредят, но има вид цикади, които пренасят много сериозни заболявания по житни култури и зеленчуци.  Те са мънички и са много разпространени в Гърция”, заяви той.

Тодоров категорично отрече информацията, която се разпространява от различни източници в интернет, че човек може да оглушее, ако цикадата издава звук в близост до човешкото ухо.

„Няма такава възможност човек да загуби слуха си. Цикадата има много добре развита сензорна система и ако я доближиш на няколко метра - спира да издава звук", добави още той.

По света съществуват близо 3400 вида цикади и по-голямата част от тях изникват на всеки 2 до 5 години. Периодичните цикади, които са общо 7 вида в рода на Магикада, са единствените, които прекарват или 13, или 17 години под земята и се срещат само в САЩ. Три от видовете Магикада са 17-годишни цикади, докато останалите четири оперират на 13-годишни цикли. Така периодичните появи на цикадите често съдържат множество видове.