В навечерието на Бъдни вечер голяма част от домакините се чудят какви салати да поднесат на празничната трапеза. Това е последният ден от Коледния пост, когато се консумира постна храна. Затова и салатите трябва да са без съдържание на месо, мляко и яйца.

Ето кои са най-лесните и вкусни салати, които може да поднесете на трапезата на Бъдни вечер.

Салата от печени чушки

За нейното приготвяне се нуждаете от следните съставки:

5-6 печени червени чушки

праз -1 стрък

растително олио - 1 супена лъжица

оцет и сол - на вкус

няколко стръка магданоз

Нарежете чушките на ивички. Празът се нарязва на ситно и с него се поръсват чушките. Прибавете олиото, оцета и солта. Поръсете с нарязания магданоз.

Бобена салата

Бобената салата заема неизменна част на трапезата на Бъдни вечер. За нея са ви необходими следните продукти:

300 грама предварително сварен боб

1 стрък праз

една печена червена чушка

2 сушени домата

няколко стръка магданоз

сол, риган, червен пипер и оцет - на вкус

лъжица олио или зехтин

Сложете в чиния предварително сварения боб, след като предварително премахнете водата, в която е варен. Нарежете лука и праза на ситно. Добавете ги към боба. Прибавете сушените домати и нарязаната на ивички чушка. Овкусете с подправките, олиото и оцета.

Салата с кисело зеле

Салатата с кисело зеле заема почетно място на празничната трапеза. За да я приготвите е необходимо просто да нарежете зелето на ивички. Сложете го в чиния. Добавете нарязан на ситно праз към него. Поръсете с червен пипер. Добавете олио и готово!

Салата от червено цвекло

За нейното приготвяне са необходими следните продукти:

две глави червено цвекло

два моркова

няколко стръка магданоз

стрък целина

Почистете цвеклото и морковите. Настържете ги на едро ренде. Прибавете нарязаната на кубчета целина. Поръсете с накълцания на ситно магданоз. Овкусете салатата със сол, оцет и олио според вкусовите ви предпочитания.