В навечерието на Бъдни вечер голяма част от домакините се чудят какви салати да поднесат на празничната трапеза. Това е последният ден от Коледния пост, когато се консумира постна храна. Затова и салатите трябва да са без съдържание на месо, мляко и яйца.
Ето кои са най-лесните и вкусни салати, които може да поднесете на трапезата на Бъдни вечер.
Салата от печени чушки
За нейното приготвяне се нуждаете от следните съставки:
5-6 печени червени чушки
праз -1 стрък
растително олио - 1 супена лъжица
оцет и сол - на вкус
няколко стръка магданоз
Нарежете чушките на ивички. Празът се нарязва на ситно и с него се поръсват чушките. Прибавете олиото, оцета и солта. Поръсете с нарязания магданоз.
Бобена салата
Бобената салата заема неизменна част на трапезата на Бъдни вечер. За нея са ви необходими следните продукти:
300 грама предварително сварен боб
1 стрък праз
една печена червена чушка
2 сушени домата
няколко стръка магданоз
сол, риган, червен пипер и оцет - на вкус
лъжица олио или зехтин
Сложете в чиния предварително сварения боб, след като предварително премахнете водата, в която е варен. Нарежете лука и праза на ситно. Добавете ги към боба. Прибавете сушените домати и нарязаната на ивички чушка. Овкусете с подправките, олиото и оцета.
Салата с кисело зеле
Салатата с кисело зеле заема почетно място на празничната трапеза. За да я приготвите е необходимо просто да нарежете зелето на ивички. Сложете го в чиния. Добавете нарязан на ситно праз към него. Поръсете с червен пипер. Добавете олио и готово!
Салата от червено цвекло
За нейното приготвяне са необходими следните продукти:
две глави червено цвекло
два моркова
няколко стръка магданоз
стрък целина
Почистете цвеклото и морковите. Настържете ги на едро ренде. Прибавете нарязаната на кубчета целина. Поръсете с накълцания на ситно магданоз. Овкусете салатата със сол, оцет и олио според вкусовите ви предпочитания.